Minister Schippers bezoekt Wageningen over gezondere voeding
Gepubliceerd op
16 maart 2016
Europeanen krijgen gemiddeld te veel zout, verzadigde vetten en suikers binnen met allerlei ziektes als gevolg. Minister Schippers heeft met haar Europese collega's afspraken gemaakt om het aanbod van voedingsproducten stap voor stap gezonder te maken. Deze `roadmap for action' komt ze in
Wageningen toelichten aan vertegenwoordigers uit de voedingsmiddelenindustrie, retail, horeca en catering, maatschappelijke organisaties en het onderzoek.
Roadmap
Op de Europese conferentie EU-aanpak verbetering van voedingsmiddelen op 22 februari is brede steun uitgesproken voor de `roadmap for action' door 22 EU-lidstaten plus Noorwegen en Zwitserland, het internationale bedrijfsleven en patientenorganisaties. Daarmee onderschrijven de deelnemers de
urgentie voor gezamenlijke actie om het productaanbod geleidelijk gezonder te maken door zout, verzadigd vet en toegevoegde suikers (calorieen) in producten te verlagen.
In de roadmap staan afspraken over de te nemen stappen, intensieve Europese samenwerking, het creeren van een wetenschappelijke basis door het delen van data en harmoniseren van analyses. Er wordt gekeken in hoeverre voeding en gezondheid deel uit kunnen maken van het Maatschappelijk
Verantwoord Ondernemen van bedrijven. Uiteindelijk moeten de onderzoeksresultaten in de praktijk geimplementeerd worden door het bedrijfsleven.
Restaurant van de Toekomst
In het onderzoek van Wageningen UR neemt voeding een belangrijke rol in. Er zijn verscheidene onderzoeken gedaan naar een verbeterde samenstelling van producten met minder zout, verzadigd vet of calorieen. Onderzoekers bestuderen de producten zelf, en experimenteren met alternatieven voor
minder zout, verzadigd vet en calorieen met behoud van smaak. Er wordt dan ook gekeken naar smaak en eetbeleving en hoe consumenten tot een keuze komen, zowel in de supermarkt als in het restaurant. De bijeenkomst is niet voor niets in het Restaurant van de Toekomst, waar dit soort
keuze-onderzoek wordt gefaciliteerd. Met dergelijk onderzoek speelt Wageningen UR een belangrijke rol als partner van VWS in humane voeding en gezondheid.
mailen
Tweet
Wageningen UR
Contactformulier
*
Wageningen UR
Contactformulier
Wageningen UR
Wageningen UR (University & Research centre) werkt binnen het domein gezonde voeding en leefomgeving aan de kwaliteit van leven
* LinkedIn "Genoemd in het Nieuws" functie LinkedIn "Genoemd in het Nieuws" functie
* [IMG] Wageningen World: `Je darmbacterien kunnen bepalen hoe je reageert op een dieet'
* Noelle Aarts over communicatie bij Universiteit van Nederland Noelle Aarts doceert over communicatie bij Universiteit van Nederland
Meer nieuws
Bijeenkomst met Minister Schippers in Restaurant van de Toekomst Bijeenkomst met Minister Schippers in Restaurant van de Toekomst