TU Delft komt met alarmeringssysteem voor zinkgaten

TV | wo 16 mrt 2016

Verslag Herman Zaalberg

Verslag Sterre Schout

Redactie Josefin Hoenders

In de afgelopen weken kwamen de sinkholes dichterbij dan ooit. Eind februari ontstond in het Duitse Nordhausen een groot gat van 30 meter breed en 50 meter diep waarin een bedrijf verdween. Ook verschenen vorige week twee kleinere zinkgaten in het wegdek van Enschede.

De Technische Universiteit Delft ontwikkelt een alarmeringssysteem voor zinkgaten. Zodra een gebouw teveel verzakt ontvangen zinkgat-gevoelige gemeenten in Zuid-Limburg en Twente een alarm. Het systeem van de TU Delft maakt gebruik van satellietbeelden, waarmee overal ter wereld tot op de

millimeter nauwkeurig gemeten kan worden hoeveel de grond verzakt. "Ik hoop dat het systeem levens kan redden. De technologie is er, laten we die gebruiken," aldus prof. dr. Ramon Hanssen.

Zinkgaten komen steeds meer voor in de wereld. In Australie verdwenen onlangs een stel campers in een zinkgat en in Engeland komt dit fenomeen ook steeds vaker voor.

Ook zakken mensen plotseling in de aarde, zoals de onfortuinlijke Jeff Bush die in bed met slaapkamer en al in een sinkhole verdween en dit niet overleefde.

Wat is de verklaring voor de toename van deze zinkgaten? Hoe ontstaan ze en wat is er tegen te doen? EenVandaag spreekt hierover met aardobservatie-expert prof. dr. Ramon Hanssen van de TU Delft en gaat met mergelgroevedeskundige Wiel Felder en mergelsteenspecialist Arnout Sluijsmans

ondergronds in de mergelgroeve van Sibbe.