TU Delft komt met alarmeringssysteem voor zinkgaten

Web only | wo 16 mrt 2016

De Technische Universiteit Delft ontwikkelt een alarmeringssysteem voor zinkgaten. Zodra een gebouw teveel verzakt ontvangen zinkgat-gevoelige gemeenten in Zuid-Limburg en Twente een alarm. Dat maakt de universiteit vanavond bekend in EenVandaag.

Prof. dr. Ramon Hanssen benadrukt het belang van het systeem. "Wanneer er gesignaleerd wordt dat een gebouw aan het verzakken is, kan het zijn dat er een zinkgat aan het ontstaan is. Als er van te voren gewaarschuwd wordt, is het voor de gemeente mogelijk nader onderzoek te doen. Zo worden er veel gevaarlijke situaties voorkomen."

Zinkgaten zijn gaten in de aardkorst, veroorzaakt door instorting van de ondergrond. In de meeste gevallen is dit een ondergrond die veel kalksteen bevat. Door de poreuze structuur lost kalksteen op in water. Menselijke activiteiten kunnen invloed hebben op dit proces.

In de afgelopen weken kwamen er meerdere zinkgaten voor. Eind februari ontstond in het Duitse Nordhausen een groot gat van 30 meter breed en 50 meter diep waarin een bedrijf verdween. Ook verschenen vorige week twee kleine zinkgaten in Enschede.

Het systeem van de TU Delft maakt gebruik van satellietbeelden, waarmee overal ter wereld tot op de millimeter nauwkeurig gemeten kan worden hoeveel de grond verzakt. "Ik hoop dat het systeem levens kan redden. De technologie is er, laten we die gebruiken," aldus Ramon Hanssen.