Mediawet aangenomen door de Eerste Kamer

Mediawet aangenomen door de Eerste Kamer

15 maart 2016

Met 39 stemmen voor en 30 stemmen tegen heeft de Eerste Kamer ingestemd met een nieuwe Mediawet die moet leiden tot een toekomstbestendige mediadienst. In de praktijk betekent het besluit dat de discussie over de wet voorlopig wordt gestaakt, in afwachting van een aanvullend wetsvoorstel met gedane toezeggingen voor de landelijke omroep en een apart regio-wetsvoorstel. Wel kan de Regionale Publieke Omroep (RPO) van start met het reorganiseren van de dertien regionale publieke omroepen om de ingeboekte bezuiniging van EUR 17 miljoen te realiseren. In de komende maanden wordt in een aparte regiowet de governance en inrichting van de regionale publieke omroep nader uitgewerkt. De aangenomen motie-Ten Hoeve (OSF) c.s. biedt voor de positie van Omrop Fryslan binnen de RPO extra waarborgen omwille van het belang van de Friese taal, cultuur en identiteit.

Regiowet

In de aparte regio-wet wordt de regionale verankering van de regionale omroepen in verhouding tot de RPO nader uitgewerkt. Voor provincies gaat dat onder meer om hun rol op het gebied van representativiteit en benoeming van leden van de beleidscommissies media-aanbod. Deze commissies stellen het door de regionale redacties voorgestelde programmabeleid voor het regionale media-aanbod als kader vast waarbinnen de regionaal benoemde hoofdredacteur zelfstandig functioneert. Daartoe beoordeelt en evalueert de beleidscommissie of het media-aanbod representatief is voor de samenleving in het verzorgingsgebied. In de beleidscommissie media-aanbod dient dus voldoende onafhankelijke kennis en deskundigheid aanwezig te zijn en dienen alle maatschappelijke stromingen te zijn vertegenwoordigd. De redactieraden van de dertien regionale omroepen pleiten ervoor dat deze beleidscommissies worden verankerd in de wet, met een toets op representativiteit en goedkeuring van de samenstelling als rol voor provincies. Zij wensen ook een rol van de commissies bij het benoemen van de hoofdredacteuren van de regionale omroepen. Voor provincies is de beleidscommissie van belang voor het bewaken van de regionale identiteit in de programmering van de redacties. De commissie versterkt de autonomie van de regionale redacties om, binnen de hen beschikbaar gestelde budgetten, zelf vorm en inhoud van het door hen verzorgde media-aanbod te bepalen.

Effecten reorganisatie in concessiebeleidsplan van de RPO De RPO vervat haar plan voor herstructurering van de regionale omroepen de komende maanden in een concessiebeleidsplan voor de regionale publieke omroep. Dat betekent dat de implicaties van de bezuiniging voor het personeel bij de omroepen duidelijk worden. Dat geldt ook voor de mate waarin de hoogte van de bezuiniging en de omslag van budgetten naar de verschillende regionale omroepen van invloed wordt op de kwaliteit van de regionale programmering. Beide Kamers willen dat de bezuiniging niet ten koste gaat van de regionale programmering. Desondanks verwierp de Senaat de motie-Teunissen (PvdD) c.s., die beoogde de kleine regionale omroepen met weinig reserves niet te duperen wanneer de RPO geen doorgang vindt. Naar verwachting zullen deze omroepen moeite hebben individueel de bezuinigingen op te vangen als de wet niet in werking treedt. CDA, PvdD, 50PLUS, OSF en SP stemden voor.