Twente vreest 'tweede Groningen'

Radio | wo 16 mrt 2016

verslaggever Laura Kors

redacteur Michelle Jonker

Twentenaren zijn bang voor een tweede Groningen en willen dat de NAM stopt met het injecteren van afvalwater uit het olieveld in Schoonebeek. De NAM pompt dat water in de oude gasvelden in een aantal Twentse steden.

Sinds 2011 wint de NAM weer olie in het Drentse Schoonebeek. Het afvalwater - met chemicalien, olieresten en anticorrosiemiddelen - dat daarbij vrijkomt wordt in de voormalige gasvelden in Twente geinjecteerd. Via een ondergrondse pijpleiding wordt het afvalwater naar Oldenzaal, Rossum, Tubbergen, Weerselo en Mander gepompt.

In totaal wil de Nederlandse Aardolie Maatschappij 80 miljoen kub afvalwater in de Twentse bodem pompen. Dat betekent 5000 kub vervuild water per dag en dat nog jaren lang. De Twentenaren pikken het niet meer. Er zijn inmiddels 30.000 handtekeningen verzameld en als er echt niet naar ze geluisterd wordt dan zullen er acties volgen.

Aan het einde van dit jaar wordt een rapport verwacht waarin staat wat het beste voor de bodem is.

In Radio EenVandaag geofysicus Rob Govers van de Universiteit Twente, Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren (GroenLinks). Ook wethouder van de gemeente Tubbergen; Erik Volmerink schuift aan. Hij is lid van de begeleidingscommissie die toeziet op het onderzoek dat de NAM uitvoert naar het injecteren van afvalwater.