"Zonnepanelen verkopers bedriegen klanten"
woensdag 16 maart 2016 10:16 Binnenland
Dit is een origineel bericht van EasySwitch.nl
Uit onderzoek van vergelijkingssite EasySwitch.nl blijkt dat verkopers van zonnepanelen de consument onjuist informeren. In alle onderzochte gevallen wordt er een te korte terugverdientijd gecommuniceerd aan de klant. Waar verkopers beweren dat de terugverdientijd elf jaar bedraagt, is dit in werkelijkheid vijftien jaar. Dit verschil van vier jaar ontstaat door het gebruik van onjuiste energietarieven.
Terugverdientijd
De terugverdientijd wordt berekend aan de hand van de energietarieven. Hoe lager de prijs van energie per kWh, hoe langer de terugverdientijd. Voor verkopers van zonnepanelen is een hoge energieprijs gunstig, want daardoor daalt de terugverdientijd. Voor de consument ziet een korte terugverdientijd er aantrekkelijker uit.
Onjuiste tarieven
EasySwitch.nl heeft in de afgelopen maand tien offertes ontvangen van willekeurige verkopers van zonnepanelen in Nederland. Hieruit blijkt dat de zonnepanelen verkopers niet met de juiste energieprijs rekenen. De verkopers noemen prijzen die varieren tussen de 0,21 en 0,24 cent per kWh. De meeste van de opgevraagde offertes bevatten een tarief van 0,23 cent. Door met hogere energietarieven te werken wordt de terugverdientijd korter. De verschillen in terugverdientijd lopen op tot meer dan vier jaar, waardoor de consument in sommige gevallen vijftien jaar nodig heeft om de zonnepanelen terug te verdienen, in plaats van elf.
Huidige tarieven
Het huidige gemiddelde tarief ligt op 0,1967 cent, gebaseerd op de variabele tarieven van de drie grootste energieleveranciers (Essent, Eneco en Nuon). Wie via EasySwitch een energiecontract afsluit profiteert van actietarieven. Deze liggen lager dan het gemiddelde tarief, namelijk op 0,1729 cent. Deze tarieven staan tot minimaal 01-07-2016 vast.
Op basis van het huidige gemiddelde tarief is de gemiddelde terugverdientijd 2,1 jaar langer dan wat de verkopers communiceren. Dat is 27,8 procent meer dan de gemiddelde terugverdientijd van alle offertes. Voor wie een actietarief afsluit om daarmee te besparen op de energiekosten duurt de terugverdientijd bijna drie en een half jaar langer. Dat komt neer op 34 procent langer dan wat de verkopers claimen.
Voorbeeld offerte
Voor dit onderzoek zijn bij tien willekeurige verkopers offertes aangevraagd. Deze offertes zijn met elkaar vergeleken. Om duidelijk aan te geven waar de fout zit bij deze verkopers wordt er een offerte uitgelicht. De offerte is gebaseerd op zes zonnepanelen. Deze wekken 1392 kWh per jaar op. De besparing in het eerste jaar is 320 euro. Volgens deze handelaar is de terugverdientijd 11 jaar. Dat klopt, als het tarief 0,23 cent zou zijn (320/1392=0,229). Met het huidige tarief van 0,1967 is de terugverdientijd echter 13,2 jaar. Wie een contract afsluit met een actietarief van 0,1729 cent heeft zelfs een terugverdientijd van 15 jaar. Dat is dus een verschil van 4 jaar.
Open kaart
In zeven van de tien gevallen wordt er met een tarief van 0,23 cent gerekend en dat tarief lijkt dus te worden gebruikt als basis. De energieprijzen staan niet voor altijd vast en kunnen daarom in de komende jaren zowel stijgen als dalen. Op dit moment zijn de tarieven laag, waardoor de terugverdientijd langer is. Nu communiceren de verkopers enkel dat het om een 'gemiddelde prijs' gaat, maar geven hier geen uitleg bij. Als ze de consument goed willen informeren zullen de verkopers ook daar open kaart over moeten spelen.
Transparantie en betrouwbaarheid
EasySwitch.nl pleit voor een transparante en betrouwbare markt. De zonnepanelen verkopers moeten beter informeren over de tarieven in plaats van de consument van verkeerde informatie voorzien. Er kan geen standaard tarief worden gerekend, aangezien de terugverdientijd afhankelijk is van het contract dat de consument afsluit. Meer en meer mensen schaffen zonnepanelen aan dus is het nu belangrijker dan ooit dat de verkopers hun verantwoordelijkheid nemen.
Overstappen voor een lagere energierekening
Elk jaar maken steeds meer mensen gebruik van actietarieven door over te stappen naar een andere energieleverancier. De verwachting is dat deze trend zich de komende jaren door zal zetten. Wie graag wil besparen doet er goed aan om elk jaar over te stappen naar een nieuwe energieleverancier, zegt EasySwitch.nl oprichter Jelle Feenstra. "Door elk jaar over te stappen bespaar je net zo veel als in een jaar zes zonnepanelen op je dak en hoef je geen investering te doen."
Over EasySwitch.nl
EasySwitch.nl is een onafhankelijke vergelijkingssite die consumenten helpt besparen op hun vaste lasten. Alle aanbieders worden met elkaar vergeleken op de scherpste prijs en de beste service. Zo kan EasySwitch.nl altijd het beste aanbod doen. EasySwitch.nl zorgt ervoor dat de energiemarkt transparanter en inzichtelijker wordt.
*
*
*
*