Consument let op vertrouwd keurmerk bij visproducten
16-03-2016
Uit MSC-onderzoek blijkt dat meer dan de helft (55%) van consumenten van visproducten twijfelt of ze eten wat er op het etiket staat. In de 21 onderzochte landen gaf 65% van degenen die visproducten kopen aan het belangrijk te vinden dat deze getraceerd kunnen worden naar een bekende en betrouwbare bron. Zes van de tien (63%) lieten daarbij weten te letten op een keurmerk als betrouwbare bron van informatie. De nieuwe cijfers komen tegelijkertijd uit met resultaten van de DNA-test van 257 visproducten met MSC-keurmerk waaruit blijkt dat meer dan 99% * correct geetiketteerd is.
Het consumentenonderzoek is uitgevoerd onder 16.000 kopers van visproducten in 21 landen. De resulaten van de DNA-tests van vis-, schaal- en schelpdierproducten met MSC-keurmerk en het consumentenonderzoek zijn vandaag vrijgegeven. In 2015 heeft de MSC de Wildlife DNA Forensics unit van Science and Advice for Scottish Agriculture (SASA) gevraagd DNA-tests uit te voeren van willekeurige monsters van 257 vis-, schaal- en schelpdierproducten met MSC-keurmerk uit 16 landen. Tijdens de test werd geverifieerd of de soort vermeld op het etiket overeenkwam met het product in de verpakking. Uit deze DNA-test blijkt dat meer dan 99%* van de producten met MSC-keurmerk correct is geetiketteerd.
MSC CEO Rupert Howes: "Uit recent wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat wereldwijd ongeveer 30% van de visproducten verkeerd wordt geetiketteerd**. De resultaten van onze DNA-tests steken hiertegen dan ook uitermate positief af. Vis-, schaal- en schelpdierproducten voorzien van het blauwe MSC-keurmerk kunnen worden getraceerd naar een duurzame bron. Daarnaast staan onze strikte traceerbaarheidseisen ervoor garant dat de producten correct zijn geetiketteerd."
De recente serie DNA-tests is het vijfde onderzoek, dat sinds 2009 uitgevoerd wordt in opdracht van de MSC. Ook de vorige resultaten toonden aan dat verkeerd etiketteren bij MSC gecertificeerde producten slechts zeer sporadisch voorkomt. De DNA-tests en de resultaten staan in het rapport, Ocean to plate: how DNA testing helps to ensure traceable sustainable seafood.
Howes zegt verder: "Breed in de media uitgemeten voedselschandalen, zoals het schandaal rond het Europese paardenvlees, leiden ertoe dat veel consumenten wantrouwend zijn geworden ten opzichte van de claims die worden geuit op verpakkingen. Voedselfraude ondermijnt de inspanningen van gerenommeerde vissers en handelaren. Het leidt er toe dat de noodzaak van geloofwaardige traceerbaarheid in de toeleveringsketen inmiddels alom erkend wordt. Het MSC-traceerbaarheidsprogramma behoort tot de meest bekende algemeen toegepaste manier om zekerheid te bieden aan consumenten van en organisaties betrokken bij vis-, schaal- en schelpdierproducten."
Producten voorzien van het MSC-keurmerk worden wereldwijd op meer dan 38.000 locaties in meer dan 100 landen verkocht en verwerkt door gecertificeerde organisaties. Vissers, verwerkers, retailers en chef-koks die werken met vis-, schaal- en schelpdierproducten met het MSC-keurmerk houden zich aan strikte eisen om te garanderen dat visproducten traceerbaar en correct geetiketteerd zijn. De MSC-traceerbaarheidsstandaard wordt gebruikt door leveranciers *** van vis-, schaal- en schelpdierproducten, merken en retailers. Ze gebruiken deze als garantie voor de integriteit van de producten die zij verkopen.
Stefanie Verbeek, hoofd Oceanen en Kusten bij het Wereld Natuur Fonds: ,,Consumenten kunnen een doorslaggevende rol spelen bij het beschermen van het leven in de oceanen. Door te kiezen voor vis met een duurzaamheidskeurmerk stimuleren zij visvangst die niet schadelijk is voor natuur en visbestanden. Consumenten moeten er daarom op kunnen vertrouwen dat de verpakking de juiste vis en herkomst vermeldt. De MSC-voorwaarden voor een transparante keten zijn dan ook essentieel voor het behoud van gezonde visbestanden en een natuurlijk evenwicht in zee.''
Alle vis-, schaal en schelpdierproducten met MSC-keurmerk zijn afkomstig van visserijen die onafhankelijk zijn gecertificeerd volgens de MSC Visserij Standaard . Deze standaard staat bekend als's werelds meest betrouwbare en erkende standaard voor duurzame wildgevangen vis.
Martin Gill, Managing Director van Acoura Marine, een onafhankelijke auditor die certificeert dat visserijen en verwerkende partijen het MSC-keurmerk kunnen dragen, zegt: "Acoura certificeert meer dan 100 bedrijven voor de MSC-traceerbaarheid. De standaard is zonder enige twijfel een van de daadkrachtigste traceerbaarheidsstandaarden binnen de voedingsmiddelenindustrie. Onze clienten stellen alles in het werk om hun procedures dusdanig te verbeteren dat zij aan deze standaard voldoen. En hoewel het niet altijd even gemakkelijk voor ze is, hebben al deze organisaties zowel commercieel als voor hun reputatie weten te profiteren van de uiteindelijke certificering. Het MSC-keurmerk is er een waar leveranciers bijzonder trots op zijn. Deze DNA-resultaten vormen niet alleen een erkenning van hun inspanningen om de traceerbaarheid te verbeteren, maar geven ook aan hoe gecommitteerd zij zijn ten aanzien van de doelstellingen van MSC."
Er zijn momenteel meer dan 20.000 producten met MSC-keurmerk verkrijgbaar in ongeveer 100 landen. Gelijktijdig met de testresultaten is een nieuwe animatie beschikbaar gemaakt om het complexe probleem van traceerbaarheid uit te leggen. Hierin wordt de route getoond van producten met MSC-keurmerk van oceaan tot op het bord.
Volg de conversatie: #OceanToPlate.
*99,6% was correct geetiketteerd en slecht 0,4% verkeerd. Van de 257 genomen monsters leverde er een zelfs na vier pogingen nog geen eenduidig resultaat op. Het was een verpakking met verwerkte vis waarij het DNA zodanig gedenatureerd is dat het geen resultaat gaf. Bij een ander monster, dat volgens het etiket de zuidelijke variant van Pacifische schol bevatte, bleek het om de noordelijke variant van Pacifische schol te gaan. Deze soorten lijken erg op elkaar en beide zijn MSC gecertificeerd. Na diepgaand onderzoek bleken er in de toeleveringsketen fouten te zijn gemaakt met de documentatie. Er zijn inmiddels maatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat deze fout in de toekomst niet meer voorkomt.
**Pardo, Jimenez en Perez-Villarreal (2016) vergeleken in totaal 51 onderzoeken naar de etikettering van visproducten en kwamen uit op een gemiddeld percentage van 30% aan verkeerde etiketten.
*** Nederlandse en Belgische leveranciers zoals bij de Bewuste Vis Week van 2015: AH, Aldi, Annova, Arctic blue, Bolton Group, Carrefour, Coop, Dekamarkt, Delhaize, Dirk, Emte, Fishtales, Gijs, Hoogvliet, Iglo, John West, Jumbo, Klaas Puul, Lidl, Marine Harevest, MCD, McDonalds, Ouwehand, Poiesz, Princes, Profish, Queens, Quick, Seafood Connection, Sodexo, Spar, Superunie
De cijfers waarop het consumentenonderzoek is gebaseerd werden aangeleverd door het onafhankelijke onderzoeksbureau GlobeScan. De totale omvang van het onderzoek bestond uit 16.876 consumenten die aangaven dat zij of iemand in hun huishouden de laatste twee maanden vis of vis-, schaal- en schelpdierproducten hadden gekocht. De respondenten waren afkomstig uit representatieve groepen in 21 landen: Australie; Oostenrijk; Belgie; Canada; China; Denemarken; Frankrijk; Finland; Duitsland; Italie; Japan; Nederland; Noorwegen; Polen; Singapore; Zuid-Afrika; Spanje; Zweden; Zwitserland; VK en VS. Het onderzoek is online uitgevoerd tussen januari en februari 2016. De cijfers zijn in ieder land op dezelfde wijze gewogen en zijn representatief voor alle consumenten van visproducten in de onderzochte landen.
Over GlobeScan
GlobeScan is een strategisch adviesbureau dat zich op basis van bewijs richt op stakeholder intelligence en engagement. GlobeScan biedt wereldwijd opererende organisaties op bewijs gebaseerde inzichten en helpt ze bij het bepalen van de strategie en het vormgeven van hun communicatie. Bedrijven, multilaterale instellingen, overheden en NGO's vertrouwen op GlobeScan vanwege hun unieke expertise op het gebied van reputatiemanagement, duurzaamheid en stakeholder relations.
GlobeScan voert onderzoek uit in meer dan 90 landen en is een van de ondertekenaars van het Global Compact van de Verenigde Naties.