`Om te begrijpen wat er gebeurt op het wereldtoneel, moet je iets van religie weten'
10 maart 2016
Hoe speelt religie of levensbeschouwing een rol in het onderwijs van 2032? Religiewetenschappers van de Vrije Universiteit organiseren 16 maart het symposium Religie doet er toe naar aanleiding van het advies van Platform Onderwijs2032. Caroline Suransky, docente globaliseringsstudies van de Universiteit voor Humanistiek, is een van de sprekers.
Caroline Suransky ziet het belang van levensbeschouwelijk onderwijs op scholen, maar benadrukt dat het erg belangrijk is hoe het vak gegeven wordt. "Alleen de standaard feitjes en weetjes vind ik onvoldoende, er moet veel meer gekeken worden naar hoe religies zich ontwikkelen in verschillende sociaal politieke contexten", vertelde ze de Turkse krant Zaman onlangs.
"Als we religie willen bestuderen op scholen, dan moeten dat allerlei vormen van religie en levensbeschouwing zijn. Het christendom of de islam in de VS of in Afghanistan is wezenlijk anders dan hier in Nederland. Doordat steeds meer mensen vanuit de hele wereld zich verplaatsen, komen dat soort verschillen ook in Nederland terecht. Het is daarom heel goed dat scholen op deze manier aandacht hebben voor religie, omdat het overal ter wereld een belangrijk onderwerp is, waar een kind vroeg of laat mee te maken krijgt."
Symposium Religie doet er toe
Vrije Universiteit, 16 maart 2016
Informatie: www.religiedoetertoe.nl