Nyenrode start nieuwe opleiding 'Effective Chairman'
Opleiding gaat in op dilemma's, gedrag en rol van voorzitters
Nyenrode geeft zowel in het New Board Program als in de Nyenrode Commissarissen Cyclus extra aandacht aan de `chairman' (de president-commissaris/ voorzitter Raad van Toezicht (RvT)). Die rol is van grote betekenis voor het goed functioneren van de RvT of de RvC (Raad van Commissarissen). De recente concept-code Van Manen voor beursgenoteerde Naamloze Vennootschappen geeft ook extra aandacht aan de voorzitter. Maar ook bij familievennootschappen, private ondernemingen en (semi-)publieke instellingen blijkt dat de rol van de voorzitter van de interne toezichthouders aanzienlijk meer aandacht moet krijgen.
Met alleen regeltjes over de functie van de chairman kom je er niet. Veel van de complexiteit bij de invulling van de rol van de chairman zit in de interactie met de bestuursvoorzitter, met de mede-commissarissen/ toezichthouders en met de stakeholders. Het functioneren van de RvC/ RvT ontmoet de laatste jaren veel reacties en soms heftige kritiek. Daardoor gaat de RvC/ RvT dichter op het bestuur zitten. Wie `dirigeert' de grensafbakening tussen bestuur en toezicht; het goed functioneren van het toezicht; toezicht vanuit inzicht? Schuiven we in de praktijk op naar een `one-tier board'?
In een one-tier board in het Verenigd Koninkrijk geldt de regel: "The chairman runs the board, the CEO runs the company". In die context staat de chairman nagenoeg dagelijks in nauw contact met de CEO en vaak heeft hij/ zij een eigen werkkamer op het hoofdkantoor. De chairman is daar meestal ook het gezicht naar buiten. Hoe moet dat in Nederland, met een two-tier-board-traditie? Die traditie doet zich ook gelden in het Nederlands one-tier- (of in een 'one-and-a-half-tier')-bestuursmodel. In Nederland is bovendien de rol van de bestuursvoorzitter vaak nog niet uitgekristalliseerd en wordt veelal gewerkt met de notie van een bestuur dat complementair en collegiaal is samengesteld, met een voorzitter die fungeert als "primus inter pares" Hierbij heeft de voorzitter dezelfde rechten als de andere leden in het bestuur, maar toch een verhoogd aanzien.
Het Nyenrode Corporate Governance Instutuut (NCGI) organiseert een aanvullende opleiding (een 'Elective') op commissarissenopleidingen. De Elective is bestemd voor voorzitters van een RvC/ RvT en voor hen die hiervoor zijn genomineerd of hiervoor in aanmerking komen. De Elective betreft in totaal drie dagdelen, waarvan twee worden gehouden op 14 juni 2016 en een op 29 november 2016. De deelnemers dienen zich te kwalificeren om zich in te kunnen schrijven. Het programma is ontwikkeld en wordt gemodereerd door professor Steven Schuit, lid van de core faculty van het Nyenrode New Board Program en schrijver van het boek: `The Chairman makes or breaks the board'. Gedurende drie dagdelen wordt door ervaringsdeskundigen interactief ingegaan op de dilemma's van het voorzitterschap en op het gedrag en de rol bij de taakvervulling.
Docenten:
* Cees van Lede, voormalig voorzitter Heineken; Imtech; Kon. Tichelaar
* Jan-Michiel Hessels, voormalig voorzitter BosKalis; Philips; voormalig interim-voorzitter Fortis
* Jos Streppel, voormalig voorzitter Monitoring Commissie Corporate Governance Code; KPN; Van Lanschot, RSA (UK)
* Frans Cremers, voorzitter SBM Offshore; Unibail-Rodamco; Vopak; Parcom
* Margot Scheltema, voorzitter Commissie Code Pensioenfondsen; DNB; Schiphol Groep; TNT Express
* David Majtlis, partner Egon Zehnder
* Sikko Onnes, partner Egon Zehnder
* Ruud Kok, partner PwC corporate governance
* Edwin Smelt, partner Egon Zehnder
Samen met Steven Schuit betrekken zij de deelnemers bij de discussie over de functie, taken en rol van de chairman, mede op basis van een case over ABN AMRO.