Week van het geld: ga jij bewust om met geld?


Van 14 tot en met 18 maart is het in Nederland de 'Week van het geld'. Tijdens deze week worden activiteiten georganiseerd om kinderen te leren omgaan met geld. Veel van deze activiteiten vinden plaats in de klas. Maar ook thuis kan er aandacht aan besteed worden. Niet alleen deze week, maar
het liefst natuurlijk voortdurend. Want kinderen die al jong leren met geld om te gaan, leggen een basis voor financiele zelfredzaamheid op volwassen leeftijd. Immers, jong geleerd is oud gedaan! Kijk op www.weekvanhetgeld.nl voor meer informatie, tips en activiteiten voor thuis.



Wijzer in geldzaken

Als kind kun je nog leren omgaan met geld, maar als volwassene heb je een grote financiele verantwoordelijkheid. Wil jij wijzer worden in geldzaken? Kijk dan eens op www.wijzeringeldzaken.nl, een initiatief van het ministerie van Financien. Op deze website bundelen partners uit de financiele
sector, wetenschap, overheid, onderwijs-, voorlichtings- en consumentenorganisaties hun krachten om verantwoord financieel gedrag in Nederland te bevorderen. Op de site vind je informatie over onder andere uit elkaar gaan, ontslag, geldzaken op orde, studeren en op jezelf wonen.



Meer tips

Kijk ook eens op de volgende websites voor meer informatie, rekentools en handige tips:

. http://www.consumentenbond.nl/belastingaangifte/extra/algemene-checklist-bij-de-aangifte/ - Over hoe je het beste de belastingaangifte kunt aanpakken.

. http://www.nibud.nl/consumenten/vergelijk-uzelf/alle-tools/ - Met handige rekentools waarmee je verschillende aspecten van je financiele situatie kunt doorrekenen.

. http://www.nibud.nl/consumenten/berekenuwrecht/ - Hierop zie je op welke landelijke tegemoetkomingen je recht hebt en wat dit oplevert.

. http://www.schuldinfo.nl/index.php?id=14 - Met informatie over de 'beslagvrije voet' (het inkomensdeel waarop een deurwaarder geen beslag mag leggen).

. http://www.leergeld.nl/ - Over hoe leergeld kinderen kansen biedt, die om financiele redenen niet kunnen meedoen aan activiteiten.

. http://www.sabewazeeland.nl/onderwerpen/kwijtschelding/kwijtschelding - Met informatie over kwijtscheldingsnormen naar aanleiding van de aanslagbiljetten voor 2016 die Sabewa heeft verzonden.

. http://www.annotax.com/ - Annotax is de persoonlijke belastingadviseur voor jongeren. Hou zicht op je financiele situatie via de persoonlijke belasting app.



Porthos Sluis

De websites helpen je op weg om grip te krijgen op je eigen financiele situatie. Kom je er alleen of met behulp van familie of vrienden niet uit, dan kun je contact opnemen met Porthos Sluis. Porthos Sluis is de gemeentelijke balie voor ondersteuning en begeleiding in Sluis. Hier kun je
terecht met vragen op het gebied van Jeugd & Gezin, Werk & Inkomen, Wmo en Leefbaarheid & Burgerparticipatie. Je kunt ons bereiken via het KCC van de gemeente (Nieuwstraat 22 in Oostburg) en het ernaast gelegen Porthos-gebouw (Nieuwstraat 2). Of via telefoonnummer 140117 en
info@gemeentesluis.nl.