Energieloket voor de Noord-Veluwe gelanceerd

Gepubliceerd: 11 maart 2016

Energieloket voor de Noord-Veluwe gelanceerd

De Noord-Veluwe heeft een eigen energieloket! Veluwe Duurzaam is een energieloket en tegelijkertijd een platform waar allerlei duurzame informatie en initiatieven van de Noord-Veluwe op te vinden zijn. Op 10 maart heeft wethouder Pieter Teeninga, portefeuillehouder duurzaamheid van de Regio Noord-Veluwe, de website feestelijk gelanceerd.

Andere aanwezigen waren onder andere wethouder Jose Oosthoek (gemeente Elburg), wethouder Jan van Eijsden (gemeente Ermelo) en wethouder Jaap Groothuis (gemeente Nunspeet), als gemeentelijke portefeuillehouders berokken bij het energieloket. Ook lokale bedrijven en inwoners waren aanwezig bij de lancering.

Nieuwe impuls door energieloket

In 2015 is er hard gewerkt aan de website, en het resultaat mag er zijn. Met het energieloket willen de gezamenlijke gemeenten duurzaam bouwen, wonen en leven een impuls geven. "Samen willen we energiebesparing gemakkelijker maken," zei wethouder Pieter Teeninga tijdens zijn speech. De aanwezige bestuurders spraken hun waardering uit voor de inzet die nu al wordt getoond in de regio.

Vraag en aanbod

Bij het digitale energieloket kunnen inwoners en bedrijven terecht voor vraag en aanbod op het gebied van energiebesparing en duurzame energie. Daarnaast biedt de site een plek aan allerlei initiatieven met aandacht voor natuur en milieu. Voorbeelden zijn Repair Cafe's, energiecooeperaties en natuurverenigingen. Belangrijk onderdeel vormen de voorbeeldwoningen. Huiseigenaren kunnen laten zien wat voor duurzame maatregelen ze hebben genomen in hun woning. Bij de maatregelen kunnen ze aangeven wie dit heeft uitgevoerd, wat een mooi visitekaartje oplevert voor deze bedrijven.

Inspirerend voorbeeld

Evert Raaijen, die met zijn woning op de website staat, lichtte enthousiast zijn woning toe: "Met alle duurzame maatregelen die we hebben toegepast is onze woning nu energieneutraal. Je bent een dief van je eigen portemonnee als je hier niet in investeert! Graag inspireer ik anderen en daarom staat mijn huis op veluweduurzaam.nl."

Gemeentelijke loketten op regionale website

Acht regiogemeenten zijn met een eigen loket terug te vinden op veluweduurzaam.nl. Zo is er voor alle bewoners informatie te vinden die speciaal voor hun gemeente geldt, zoals duurzaamheidsleningen en subsidies.

Presenteer jezelf op Veluwe Duurzaam

De bestuurders uit de regio benadrukten dat het bedrijfsleven, onderwijs, politiek en particulieren samen de Veluwe duurzaam moeten maken en moedigen daarom alle partijen aan zich te presenteren op Veluwe Duurzaam. Bekijk de website op www.veluweduurzaam.nl.

Routekaart naar klimaatneutrale regio

Het energieloket komt voort uit de routekaart naar een regionale klimaatneutrale energievoorziening in 2050. Regio Noord-Veluwe (RNV) heeft de regiogemeenten intensief betrokken bij de vormgeving van de gemeentelijke loketten. Meer informatie over de routekaart naar een klimaatneutrale regio is te vinden op www.regionoordveluwe.nl/routekaart.