Proost op de wetenschap: De rol van commercie in 'homeland security'

11mrt2016

17.00 - 18.00

Proost op de wetenschap: De rol van commercie in 'homeland security'

11mrt2016 17.00 - 18.00

Lezing

De markt voor "civiele" veiligheidstechnologie ("homeland security" technologie) in Europa groeit. Een groei die deels gebaseerd is op het idee dat onze huidige samenleving gekenmerkt wordt door een constant dreigingsniveau en een toename van nieuwe en onvoorspelbare risico's. In deze Proost op de wetenschap bespreekt Marijn Hoijtink de opkomende commerciele markt voor veiligheidstechnologie.

We leven in een wereld waarin de dreiging overal vandaan kan komen - van een virus, georganiseerde criminaliteit, of terrorisme van allerlei aard. Een wereld waaraan wij, zo lijkt het, steeds minder kunnen ontsnappen. Nieuwe dreigingen zoals terrorisme vragen om nieuwe, ingrijpende maatregelen. Dat is het mantra van de Europese veiligheidsindustrie en het onderzoeksonderwerp van politicoloog Marijn Hoijtink. Startpunt voor dit onderzoek is de vraag in hoeverre aanbod (van commerciele veiligheidsbedrijven) en vraag (naar veiligheid) van elkaar gescheiden kunnen worden. Wat is - met het oog op het feit dat het winstmodel van deze bedrijven gebaseerd is op onveiligheid - de rol van de veiligheidsindustrie in het creeren van het beeld van een onveilige wereld? Welke oplossingen biedt deze industrie? En wat betekent de betrokkenheid van de private veiligheidsindustrie uiteindelijk voor traditionele politieke vraagstukken wat betreft de rol van de staat en de scheiding tussen het publieke en private domein?

Marijn Hoijtink

Over de sprekers

Marijn Hoijtink promoveerde op 27 januari 2016 aan de Universiteit van Amsterdam op het proefschrift Securing the European `Homeland': Profit, Risk, Authority. Op dit moment is zij werkzaam als docent politicologie aan de afdeling Bestuurwetenschap en Politicologie aan de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam.

Proost op de wetenschap

De SPUI25-programmareeks `Proost op de wetenschap' geeft promovendi en onlangs gepromoveerde onderzoekers een platform om hun onderzoek te presenteren aan een breed publiek. Iedere vrijdagmiddag vertelt een jonge wetenschapper bij SPUI25 over zijn of haar recente onderzoek.

De lezingen beginnen om 17:00 uur en duren ongeveer een half uur, waarna nog uitgebreid de tijd is om vragen te stellen. Ter afsluiting verzorgt SPUI25 een kleine borrel waarmee we proosten op de onderzoeker van de week, de wetenschap en de start van het weekend.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142 (op werkdagen bereikbaar tussen 10:00 en 16:00).

AANMELDEN

* www.spui25.nl

* Spui 25

Spui 25-27 | 1012 XM Amsterdam +31 (0)20 525 8142

Gepubliceerd door Spui25