Gepersonaliseerde doelmatige zorg (Promotie) - Radboud Universiteit

vrijdag 11 maart 2016

Tijd vanaf 16:30

Locatie Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit Faculteit der Medische Wetenschappen

Promovendus de heer MSc. T.M. Govers

Promotor(es) prof. dr. M.M. Rovers, prof. dr. M.A.W. Merkx

Copromotor(es) dr. J.P.C. Grutters, dr. R.P. Takes

Subtitel A modeling approach to evidence based treatment decisions: Surgical management of the neck in patients with oral cancer

Beschrijving

Slechts de helft van alle nieuwe behandelingen is beter dan het bestaande alternatief, terwijl die nieuwe behandelingen vaak duurder zijn. Medische professionals, patienten, zorgverzekeraars en beleidsmakers hebben dan ook baat bij vroegtijdige accurate informatie over de kosten en baten, zodat zij een weloverwogen keuze kunnen maken over de verdere ontwikkeling en implementatie van nieuwe procedures en apparaten. Tim Govers laat in een voorbeeld van mondholtetumoren zien dat besliskundig modelleren een belangrijke bijdrage kan leveren aan betere en betaalbare zorg. Zo stelt hij vast dat bij kanker van de mondholte de schildwachtklierprocedure doelmatig is. Ook voegde hij individuele patientkenmerken aan het model toe. Hieruit bleek dat het personaliseren van de behandeling voor eventuele uitzaaiingen in de hals momenteel nog weinig oplevert. Het op deze manier toevoegen van patientkenmerken aan besliskundige modellen zorgt voor een betere onderbouwing van beslissingen bij het personaliseren van zorg.

Biografie

Tim Govers (1989) studeerde Biomedische wetenschappen in Nijmegen. Bovenstaand onderzoek voerde hij uit bij de afdelingen Operatiekamers, Keel- Neus- Oorheelkunde en Mond- Kaak- en Aangezichtschirurgie van het Radboudumc, binnen het Radboud Institute for Health Sciences. Tijdens zijn promotie was hij betrokken bij de oprichting van spin-off bedrijf MedValue. Momenteel werkt hij als wetenschappelijk onderzoeker bij de afdeling Operatiekamers en voert hij onderzoek in opdracht uit voor MedValue.