Indiase kinderen krijgen 'toilet-les' van hun crickethelden


11 maart 2016, Dharamsala

Al kennen we ze in eigen land niet zo goed, in India is de roem van onze Nederlandse cricketmannen groot. De sporters bevinden zich op dit moment in Dharamsala, waar het wereldtoernooi cricket plaatsvindt. Op initiatief van UNICEF en Team Swachh gaven de topsporters op 10 maart een clinic over het
belang van hygienisch toiletbezoek.

In India hebben 564 miljoen mensen geen toegang tot een toilet. Hierdoor hebben veel kinderen last van diarree, in sommige gevallen zo erg dat ze overlijden. Daarom is het belangrijk dat kinderen gebruik kunnen maken van sanitaire voorzieningen en leren hoe ze daarmee om moeten gaan.

Les over toiletgebruik

Vijftig Indiase kinderen verzamelden zich op het trainingsveld naast het cricketstadion van Dharamsala. Daar leerden ze van hun crickethelden over goed toiletgebruik. Alleen al door de handen te wassen voor en na het toiletbezoek, neemt de kans op diarree met veertig procent af. De clinic was
een initiatief van UNICEF en Team Swachh, een organisatie die in India stimuleert dat meer mensen toegang hebben tot goede sanitaire voorzieningen.

Cricket vestigt aandacht op belang hygiene

Doordat cricket in India ontzettend populair is, vormde het wereldkampioenschap een ideale gelegenheid om de gedeelde doelstelling van UNICEF en Team Swachh onder de aandacht te brengen. Helaas werd het Nederlands elftal tijdens hun tweede kwalificatiewedstrijd zonder te spelen uitgeschakeld.
Aanhoudende regenval in Dharamsala zorgde ervoor dat zij de wedstrijd tegen Oman niet konden spelen en zich niet plaatsten voor de rest van het toernooi.