Wijkevoort aangemeld voor proef


11 maart 2016
Terrein Wijkevoort

Dolph Cantrijn

Het gebied Wijkevoort is door de gemeente aangemeld als proef voor de Crisis- en herstelwet. Op dit terrein kunnen in de toekomst moderne industriele bedrijven en bedrijven in de logistieke sector gevestigd worden.

De gemeente maakt een bestemmingsplan (omgevingsplan) voor Wijkevoort. De uitwerking gebeurt alleen op verzoek van ondernemers. Het 'modern werklandschap Wijkevoort' is een idee dat opgenomen is in de Omgevingsvisie Tilburg 2040. Hierin staan plannen voor de toekomstontwikkeling van Tilburg.
Het terrein moet een 'modern werklandschap worden met ruimtelijke kwaliteit, waar economie en natuur samengaan'. Wijkevoort ligt naast luchtmachtbasis Gilze-Rijen.

De Crisis- en herstelwet is een Nederlandse wet uit maart 2010 die gericht is op de versnelling van infrastructurele projecten. Hieronder vallen grote bouwprojecten en projecten op het gebied van duurzaamheid, energie en vernieuwing.

Uitgebreider

Het Rijk werkt op dit moment aan de Omgevingswet. Het bestemmingsplan wordt in deze wet vervangen door een gemeentelijk omgevingsplan. In dit plan staan regels over de fysieke leefomgeving. Het is uitgebreider dan een bestemmingsplan waar het uitsluitend gaat om een goede ruimtelijke ordening.
Vooruitlopend op deze nieuwe wet biedt het Rijk via de Crisis- en herstelwet de mogelijkheid om deel te nemen aan de 'pilot Omgevingswet'. Meedoen aan deze proef betekent dat we nu al gebruik kunnen maken van de mogelijkheden van de meer integrale werkwijze door in feite nu al een
omgevingsplan te maken. Doel hiervan is een bijdrage te leveren aan een duurzame economische ontwikkeling en ruimte te creeren voor innovatieve ontwikkelingen.