Provincie verandert inzet breedband - Provincie Gelderland


Gelderland stopt met de financiering van de aanleg van breedband in het buitengebied van de Achterhoek. Commerciele telecombedrijven tonen zelf voldoende initiatief in de aanleg van snel internet. De gemeenten gaan in regionaal verband verder om de belangstelling om te zetten in concrete
projecten. De provincie blijft zich richten op voorlichting over de rol van internet in relatie tot leefbaarheid en economische ontwikkeling.

Aanleg van breedband

Afspraken

Eind 2014 hebben 10 Achterhoekse gemeenten en de provincie afspraken gemaakt om snel internet aan te leggen in het buitengebied. De markt toonde daar geen initiatieven. Internet wordt steeds belangrijker voor onderwijs, zorg en vermaak en is essentieel voor de leefbaarheid en economische
ontwikkeling van de Achterhoek.

Bedrijven melden zich

De activiteiten van provincie en gemeenten leidden weliswaar niet direct tot aanleg, maar hebben de markt wel in beweging gebracht. Ook de lage rente, oplevende economie en toenemende concurrentie hebben daarbij geholpen.

Leefbaarheid

'De markt voor breedband is voldoende in beweging. Dan moeten we er geen belastinggeld in steken. We blijven voorlichting geven over de bijdrage van snel internet in het buitengebied aan de leefbaarheid en economische ontwikkelingen', zegt gedeputeerde Jan Jacob van Dijk.

Samenwerking blijft

De provincie blijft betrokken. We denken mee met de gemeenten en steunt initiatieven van bewoners bij de vraagbundeling. Het doel blijft immers om breedband in het hele buitengebied van Gelderland te realiseren. Het gereserveerde budget blijft dan ook nog staan.

Gepubliceerd op: vrijdag 11 maart 2016