Sociale woningbouw in Drechterland


09-03-2016 De komende maanden werkt Drechterland naar een plan toe om de wachttijden voor sociale huurwoningen in de gemeente verder terug te dringen. Portefeuillehouder George Besseling lichtte de laatste stand van zaken in een raadsbrief toe.
Huurwoningen

Analyse

Eind vorig jaar vroegen de woningcorporaties Woonschakel en Het Grootslag aandacht voor de toenemende druk om de wachtlijsten voor huurwoningen terug te brengen. De SED-gemeenten hebben daarom een analyse gemaakt van het (veronderstelde) probleem en de mogelijke oplossingsrichtingen. Uit de
analyse bleek dat woningzoekenden in Drechterland, afhankelijk van in welke kern men wil wonen, tussen de 4,6 en 7,2 jaar op de wachtlijst staan. Er wordt, ook weer afhankelijk van de kern, binnen de 2,5 tot 4,1 jaar daadwerkelijk een woning gevonden.

Verplichtingen

De druk op de woningmarkt voor sociale huurwoningen zal toenemen door de verplichte huisvesting van inwoners die een verblijfsvergunning hebben gekregen. Dit zou de wacht- en zoektijden alleen maar laten oplopen en dat wil de gemeente uiteraard niet laten gebeuren.

George Besseling benadrukt: "Deze zogenoemde vergunninghouders zien wij als normale woonconsumenten en we hebben de verplichting hen te huisvesten. Dit betekent dus een toename van consumenten in de sociale huurmarkt. Dus moeten we aan meer inwoners een huurwoning kunnen aanbieden". "Daarnaast
spelen de woningcorporaties in op deze ontwikkeling, maar dat wil niet zeggen dat alleen het bouwen van nieuwe huurwoningen de oplossing is voor het probleem", aldus Besseling. In de notitie wordt dan ook aangegeven dat er wordt gezocht in meerdere oplossingsrichtingen.

Gefundeerd plan opstellen

Drechterland erkent dat er druk ligt op de woningmarkt voor sociale huurwoningen en wil dit verder onderzoeken. Er zijn op sommige plekken in de gemeente namelijk geen nieuwe bouwlocaties aangewezen. Om dat voor elkaar te krijgen moet onder meer op basis van een regionale woonvisie en in
overleg met de provincie een duurzame invulling van de woonopgave komen.

Besseling kijkt hierbij vooruit en wil niet alleen handelen op 'de emotie van nu' ,maar een programma vaststellen wat gebaseerd is op een langere termijnvisie. "We moeten goed kijken waar nu behoefte aan is en waar denken we dat straks behoefte aan is. Dan kunnen we afwegen welke maatregelen
en/of voorzieningen we nu moeten treffen. Dit zodat we over 15 jaar geen spijt hebben, omdat we een programma hebben neergezet dat dan al niet meer voldoet".

Drechterland streeft ernaar om in nauwe samenwerking met de woningcorporaties, de wachttijden terug te brengen naar maximaal 2,5 jaar. De gemeente houdt de druk erop om tot het plan te komen later dit jaar.
09-03-2016
Thema Nieuws, Drechternieuws