Onkruid dubbel verantwoord te lijf


Naar verwachting mogen gemeenten in Nederland vanaf maart 2016 geen chemische bestrijdingsmiddelen meer gebruiken. Onkruid verwijderen op stoepen en straten moet dan op een andere manier.

Zeeuws-Vlaamse samenwerking
In Zeeuws-Vlaanderen gaan de gemeenten het onkruid bestrijden door te borstelen, branden en vegen. Daarmee is het prima mogelijk om stoepen en straten onkruid arm te houden. De drie gemeenten gaan daarbij samenwerken met Dethon.

Extra arbeidsplaatsen
Deze nieuwe manier van onkruidbestrijding is arbeidsintensiever en levert dus extra arbeidsplaatsen op. De drie Zeeuws-Vlaamse gemeenten zien dit als positieve kans om mensen van sociaal werkbedrijf Dethon en mensen die vallen onder de Participatiewet ruimte te geven op de arbeidsmarkt.
Daarmee wordt de nieuwe wijze van onkruidbestrijding dubbel verantwoord. In totaal zullen er zo'n dertig nieuwe arbeidsplaatsen ontstaan. Dethon leidt deze mensen op en begeleidt hen.

Officiele start
Op donderdag 17 maart 2016 wordt het startsein gegeven voor de nieuwe manier van onkruidbestrijding. Dit gebeurt om 15.00 uur bij cultureel centrum De Halle, aan de Rooseveltlaan 1a te Axel. De verantwoordelijk wethouders van de drie Zeeuws-Vlaamse gemeenten nemen samen - met de nieuwe
medewerkers - de nieuwe machines in gebruik.