Twee ton voor beeldvorming pancreascarcinoom

10 maart 2016 | NIEUWSBERICHT

Twee ton voor beeldvorming pancreascarcinoom

Een samenwerkingsverband van het LUMC en het Stanford Cancer Institute haalt ruim 200.000 euro binnen voor beeldvorming van pancreascarcinoom. Doel van de samenwerking is betere diagnostiek, therapie-monitoring en beeldgestuurde chirurgie van pancreascarcinoom, oftewel alvleesklierkanker. Van het LUMC is de Image-Guided Surgery groep onder leiding van oncologisch chirurg Alexander Vahrmeijer hierbij betrokken. Rutger-Jan Swijnenburg, fellow hepatobiliaire en pancreaschirurgie, legde de basis voor de samenwerking en gaat het project leiden. Hij deed zijn promotieonderzoek aan Stanford University. Vanuit het LUMC speelt arts-onderzoeker Willemieke Tummers een grote rol bij het opzetten en uitvoeren van de studies.

Vahrmeijer, Swijnenburg (2e en 3e van links) en Tummers met collega's uit Stanford

Dodelijke kanker

Pancreascarcinoom is een van de dodelijkste vormen van kanker. Er liggen nog grote uitdagingen in het vroeg herkennen, het onderscheid tussen goed- en kwaadaardige aandoeningen van de pancreas en het volgen van het effect van chemo- en radiotherapie. Ook operaties kunnen verder verfijnd, zodat geen tumorcellen in de snijvlakken achterblijven. Met nieuwe moleculaire beeldvorming kan dit verbeteren.

Expertisecentrum

Pancreascarcinoom is een TRF en het LUMC is een erkend expertisecentrum op dit gebied. Pancreaschirurgie staat onder leiding van oncologisch chirurg Bert Bonsing. Eerder dit jaar ging de Bas Mulder Award van KWF/Alpe d'Huzes al naar de ontwikkeling van beeldgestuurde pancreaschirurgie (Sven Mieog).