Onderzoek naar ziektegevallen Dupont-fabriek Dordrecht

TV | do 10 mrt 2016

Verslag Peter Tetteroo

Verslag Daan van Alkemade

Redactie Channah Durlacher

De Inspectie SZW gaat onderzoek doen naar de DuPont-fabriek in Dordrecht. Werknemers hebben er jarenlang met de onveilige stof PFOA of C8 gewerkt en zijn daardoor mogelijk ziek geworden.

De voormalige arbeidsinspectie wil onder andere de resultaten van de bloedonderzoeken zien die het bedrijf onder eigen werknemers liet uitvoeren. Volgens het AD gebeurt dit al sinds de jaren 70, omdat het bedrijf zorgen had over de gevolgen van het werken met PFOA. Toch ging DuPont door met het gebruik van de stof.

De arbeidsinspectie wil nu onderzoek doen naar de manier waarop er gewerkt wordt en in het verleden gewerkt werd. Als er aanleiding voor is, kan de inspectie het bedrijf dwingen alle werknemers en oud-werknemers medisch te laten onderzoeken.

Sinds 2012 verboden

PFOA wordt onder andere gebruikt bij het maken van de anti-aanbaklaag Teflon. Het mag sinds 2012 inmiddels niet meer gebruikt worden. Het zou onder andere verschillende vormen van kanker en geboorteafwijkingen veroorzaken. Een kleine hoeveelheid van deze stof in het bloed kan volgens experts al grote gevolgen hebben.

'Schokkend'

EenVandaag berichtte vorig jaar oktober over PFOA bij de DuPont-fabriek, die tegenwoordig Chemours Dordrecht heet. Hoogleraar toxicologie Martin van den Berg pleitte toen voor een onafhankelijk onderzoek naar de medische toestand van het personeel in Dordrecht. Hij zag de resultaten van een bloedonderzoek in dat DuPont tussen 2005 en 2009 liet uitvoeren onder eigen personeelsleden. Van den Berg toen: `De gehaltes die hier staan zijn schokkend, ten opzichte van de Nederlandse bevolking. Dat betekent dat we hier getallen zien van PFOA in het bloed, die een factor tien tot een factor honderd hoger liggen dan normaal.'

IFrame

Gevaar omwonenden

Maar ook voor omwonenden is er een risico. In de uitzending van EenVandaag bleek ook dat DuPont Dordrecht jarenlang PFOA geloosd heeft in het riool, het oppervlaktewater en in de lucht. Dit alles met toestemming van de provincie Zuid-Holland, die de milieuvergunningen heeft afgegeven. Toxicologen waarschuwen in het AD dat ook omwonenden gescreend moeten worden. Het gaat dan om 35.000 mensen

EenVandaag ging vandaag langs in de Dordtse wijk De Staart, die dicht bij de fabriek ligt.