Duurzame glastuinbouw stap dichterbij dankzij Fries samenwerkingsproject

* geplaatst op 10 maart 2016 om 11:27

In de Friese glastuinbouw wordt een niet eerder toegepaste technologie getest om restwater uit de glastuinbouw te zuiveren van gewasbeschermingsmiddelen. Het project `Zuivering Spuiwater Glastuinbouw Berlikum' is een samenwerking tussen LTO Glaskracht Nederland, LTO Noord, de gemeente Menameradiel, Wetterskip Fryslan, Easymeasure BV, Water Waves BV, Hogeschool Van Hall Larenstein en het CEW. De provincie Fryslan ondersteunt dit project.

De glastuinbouw heeft sinds 1 januari 2016 een zuiveringsplicht. Dit houdt in dat tuinders gewasbeschermingsmiddelen voor 95% uit het restwater moeten verwijderen. Met de traditionele technieken betekent dit voor individuele tuinders een grote investering. Het doel van het spuiwaterproject is dan ook gericht om de zuiveringskosten voor individuele tuinders te beperken met behulp van innovatieve technologie en een collectieve voorziening.

Ambitie

De ambitie van de projectgroep is om door middel van het nieuwe concept de kosten voor verwijdering van gewasbeschermingsmiddelen met 50% te reduceren. Zo levert het project een bijdrage aan een gezonde en duurzame ontwikkeling van de glastuinbouw in Berlikum en daar buiten. Landelijk is er al belangstelling getoond voor het project.

Friese onderzoeken

Het Centre of Expertise Water Technology (CEW) in Leeuwarden voert als praktijkgerichte onderzoeksinstelling samen met Easymeasure en Water Waves de testen uit. De gemeente Menameradiel en Wetterskip Fryslan zijn bij het project betrokken omdat het restwater van de glastuinbouw via het gemeentelijk riool in de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Wetterskip Fryslan terechtkomt.

Planning

Wanneer alles volgens planning verloopt, wordt er medio 2016 een grote proefinstallatie geplaatst bij een van de glastuinders in Berlikum. Bij een goede werking zal de voorgestelde techniek door Water Waves gebouwd en vermarkt gaan worden.