Onderzoekers KU Leuven vinden mogelijk nieuw middel om bloedklonters op te lossen bij beroerte - KU Leuven

Wetenschappers van het Laboratorium voor Trombose Onderzoek aan de KU Leuven Campus Kulak Kortrijk tonen aan dat het enzym ADAMTS13 in staat is om bloedklonters op te lossen wanneer deze de bloedtoevoer naar de hersenen blokkeren. Deze ontdekking kan nieuwe mogelijkheden bieden voor de behandeling van een beroerte.

Voor een goede werking van onze hersenen is een continue bloedtoevoer naar ons brein absoluut noodzakelijk. Wanneer een bloedklonter de lokale bloedstroom naar de hersenen verhindert, ontstaat een zogenaamde `ischemische' beroerte, vaak met permanente hersenschade tot gevolg. Ischemische beroertes blijven een van de grootste oorzaken van sterfte en permanente verlammingen in onze westerse samenleving. Vandaag bestaat er slechts een behandeling die een bloedklonter in de hersenen kan oplossen: het tijdig toedienen van de stof t-PA. Jammer genoeg werkt deze behandeling slechts bij een relatief beperkt aantal patienten.

Professor Simon De Meyer en Frederik Denorme van het Laboratorium voor Trombose Onderzoek (Kulak, Kortrijk) ontdekten dat de samenstelling van de bloedklonters die een beroerte veroorzaken heel verschillend kan zijn. Voor deze studie konden de onderzoekers konden rekenen op de expertise van de Zweedse professor Tommy Andersson. Hij is een autoriteit op het vlak van het verwijderen van hersenbloedklonters via de bloedvaten van beroertepatienten. Professor Andersson is sinds 2014 verbonden aan het ziekenhuize az groeninge. "De sleutel zit hem in de bloedeiwitten," zegt professor De Meyer. "Sommige bloedklonters zijn rijk aan fibrine, daarop kan t-PA inwerken. Andere klonters bevatten echter relatief grote hoeveelheden van een ander eiwit, de `von Willebrand Factor'. Dit eiwit is niet gevoelig aan t-PA." Met deze kennis gingen de Kortrijkse onderzoekers een stap verder door gebruik te maken van ADAMTS13, een enzym dat wel inwerkt op de `von Willebrand Factor'. Dit enzym verknipt het eiwit, waardoor de bloedklonter oplost. "Voor ons onderzoek gaven we ADAMTS13 aan muizen met von Willebrand-rijke bloedklonters. We zagen dat de klonter in de hersenen daardoor snel oploste", aldus professor De Meyer. Als een bloedklonter snel oplost, kan de bloedtoevoer naar de hersenen zich herstellen en blijft de hersenschade beperkt.

Dit onderzoek biedt nieuwe perspectieven voor de behandeling van een beroerte. "Vooral in het kader van de huidige beperkingen voor het behandelen van de beroertepatient zijn dergelijke nieuwe inzichten zeker welkom", besluit Prof. De Meyer. Vervolgonderzoek moet uitwijzen of dit zal leiden tot een verbeterde therapie voor mensen met een ischemische beroerte.

De studie `ADAMTS13-mediated thrombolysis of t-PA resistant occlusions in ischemic stroke in mice' is onlangs verschenen in het toonaangevende tijdschrift Blood.