Kaasmakerij van de toekomst zeer succesvol


Gepubliceerd op 10 maart 2016

De `Kaasmakerij van de Toekomst', een gedurfd en groots project van Rouveen Kaasspecialiteiten met een investering van 12 miljoen euro in 2015, is een groot succes. De kaasmakerij kan snel schakelen bij de klantspecifieke producties en dat heeft grote duurzame voordelen. Provincie Overijssel
is een belangrijke partner voor de innovatie en verduurzaming van het productieproces. Dit is van groot belang voor de versterking van de regionale economie en de werkgelegenheid. Het dagelijks bestuur van provincie Overijssel heeft zich tijdens een werkbezoek hierover uitgebreid laten
informeren.

Productie van kaas is niet duurzaam, het proces laat een duidelijke CO2-footprint na. Niet voor niets zijn er afspraken met de overheid om in 2020 volledig CO2-neutraal te produceren in de zuivelketen. Voor Zuivel Nederland een misschien wel te grote uitdaging?

Natuurlijk duurzaam!

Rouveen Kaasspecialiteiten is de eerste kaasmaker in de wereld die zodanig durft te innoveren dat de CO2-footprint flink gereduceerd wordt. In samenwerking met Bosgraaf en Tetrapak is er een ultramoderne, robotgestuurde en volledig geautomatiseerde kaasmakerij ontwikkeld. Het betreft een
`droge' kaasmakerij waarbij schoonmaaktijden en verbruik van water tot een minimum gereduceerd worden. Voor de productie is minder perslucht nodig en misschien wel het belangrijkste; elk kaasvat staat in een zogenoemde tray, een soort van opvangbak. Al het vocht dat vrijkomt tijdens de
productie van kaas wordt opgevangen door deze tray. Dat vocht heet `wei' en is een bijproduct welke wordt gebruikt door de voedingsmiddelen en medicijnenindustrie. Sinds de ingebruikname van de `Kaasmakerij van de Toekomst' is er geen verspilling meer van wei en is deze van zo een hoogwaardige
kwaliteit dat het gebruikt wordt voor babyvoeding.

Provincie Overijssel

Rouveen Kaasspecialiteiten deelt heel graag haar kennis over dit productieproces. "We vinden het belangrijk dat er steeds verder verduurzaamd wordt en staan open voor ideeen. We hebben Gedeputeerde Staten op bezoek gehad voor een kijkje in de toekomst. Provincie Overijssel heeft ons geholpen
dit project te doen slagen. Nu de uitbreiding van onze productie met de `Kaasmakerij van de Toekomst' probleemloos en optimaal werkt, zetten we in op eetculturen die tot nu toe nog niet bediend werden." vertelt Ben Wevers, de huidige algemeen directeur van Rouveen Kaasspecialiteiten. "De
provincie is een belangrijke partner in verduurzaming van ons beleid, zo kunnen we ook op hen rekenen bij de nieuw aan te leggen achter in- en uitgang die ons bedrijf aansluiting geeft op de Gorterlaan. Hiermee maken we de beklinkerde Oude Rijksweg, die door het hart van ons cultuurrijke dorp
loopt, vrachtwagen luw. Ook dat is duurzaam!", vult Klaas Hokse, opvolger van Ben Wevers, aan.

Marktverschuiving

Rouveen Kaasspecialiteiten maakt kaas op bestelling, zoals ze het zelf noemen `Kaas `a la carte' Dat betekent dat er alleen op klantspecifieke wensen geproduceerd wordt. Alleen dat geeft een gegarandeerde afzet voor de toekomst. De marktwensen zijn continu aan veranderingen onderhevig, zo
willen de supermarkten op dit moment graag zuivel verkopen dat geproduceerd is van 100%weidemelk. 82% van de veehouders weiden momenteel hun vee en Rouveen Kaasspecialiteiten stimuleert de overige 18% om hun koeien weer in de wei te laten grazen. Ook de biologische markt is aan sterke groei
onderhevig en de vraag overstijgt momenteel het aanbod. Zo zetten ze in Rouveen in op het overschakelen van gangbare veehouders naar biologische bedrijven.

Profiel

Rouveen Kaasspecialiteiten verwerkt 200 miljoen kg melk per jaar waarvan 19 miljoen kg kaas wordt geproduceerd in 200 verschillende soorten specialiteiten en biologische kaas. Deze worden op klantspecifieke wensen vervaardigd. De zuivelcooeperatie is in Europa met een omzet van 140 miljoen
euro marktleider op het gebied van kaasspecialiteiten en wereldleider in duurzame productie van kaas. Ze onderscheiden zich van anderen door vakmanschap, expertise en flexibiliteit. Daarnaast investeren ze continu in duurzaamheid van zowel veehouder als consument. De kaasspecialiteiten uit
Rouveen zijn over de hele wereld verkrijgbaar, Bastiaansen Kaas is het eigen label van de producent en is 100% biologisch.