Biologische bestrijding met veredelde nematoden en slimme schimmels


Gepubliceerd op
10 maart 2016

BIOCOMES is het Europese project waarin bedrijven en onderzoeksinstellingen samenwerken om nieuwe biologische gewasbeschermingsmiddelen op de markt te krijgen. Op die manier wil de EU Integrated Pest Management (IPM) stimuleren. "We zijn nu na twee jaar halverwege het project en hebben al
enkele concrete successen geboekt", zegt de cooerdinator van BIOCOMES, dr. Juergen Koehl, onderzoeker fytopathologie bij Wageningen UR.

Selectie op aanvalskracht

Een van de elf producten waaraan wordt gewerkt binnen BIOCOMES is een nematode, die kan worden ingezet tegen de larven van de maiswortelkever. Koehl: "Samen met universiteiten op de Azoren en in Israel, is het Duitse bedrijf en BIOCOMES-partner e-nema erin geslaagd om nematoden te 'veredelen'.
Ze hebben de wormpjes geselecteerd op hun eigenschap om de larven van de maiswortelkever effectief aan te kunnen vallen. Daarnaast hebben ze de nematoden ook geselecteerd op hitte- en droogtetolerantie, waardoor ze straks makkelijker als gewasbeschermingsmiddel kunnen worden ingezet."

Vervangen van synthetische middelen

Van de elf producten op het programma van BIOCOMES, zijn de nematoden van e-nema het verst gevorderd richting een concreet commercieel product. "Het is bij uitstek een voorbeeld van geintegreerd pestmanagement", stelt Koehl. "Op dit moment worden met name neonicotinoiden ingezet tegen de
maiswortelkever. Het zou dus mooi zijn als er via dit project een biologisch alternatief komt tegen deze schadelijke kevertjes."

Schimmel

BIOCOMES

Het BIOCOMES-team van Koehl is zelf onder andere betrokken bij de selectie van schimmels die als antagonist kunnen worden ingezet tegen meeldauw in graan. "We zijn in Wageningen begonnen met ongeveer duizend isolaten van schimmels. Die zijn gescreend op onder andere droogtetolerantie. De 185
isolaten die toen overbleven hebben we geinoculeerd op graan met meeldauw. Inmiddels hebben we tien verschillende schimmels gevonden die wellicht de moeite waard zijn om verder te ontwikkelen tot meeldauwbestrijders."

Samenwerking tussen bedrijfsleven en onderzoek

In het meeldauwproject werken Koehl en collega's samen met Duitse en Zweedse bedrijven en onderzoeksinstellingen. "Dat is ook de grote waarde van dit project", benadrukt Koehl. "Door de samenwerking tussen private en academische partijen is inhoudelijke winst te boeken op de weg naar
geintegreerd pestmanagement."

Het door de EU met negen miljoen gesubsidieerde project BIOCOMES loopt nog tot eind 2017. "Aan het eind van die periode zullen er zeker niet voor alle deelprojecten concrete producten op het schap liggen, maar we zetten wel betekenisvolle stappen in de goede richting."

mailen
Tweet

* dr. J (Jurgen) Kohl
Contactpersoon dr. J (Jurgen) Kohl
Contactformulier

Plant Research International (PRI)

Planten geven leven

* EU_vlag EU beslissing over goedkeuring glyfosaat uitgesteld
* Bijennieuws Bijennieuws: Honingbijen verbruiken veel wintervoedsel
* tuimelkruid_op_weg Tumbleweed overspoelt Australisch dorp

Meer nieuws



Het is bij uitstek een voorbeeld van geintegreerd pestmanagement

Jurgen Koehl

Meer informatie

* The quest for a 'super nematode' (Engelstalig)
* www.biocomes.eu