Aanvalsplan winterwerkloosheid schilders
FNV presenteert een aanvalsplan ter bestrijding van winterwerkloosheid in de schilderssector. In dit plan roepen wij overheden, woningcorporaties en de sector op om maatregelen te treffen, zodat het werkaanbod beter over het hele jaar wordt verspreid.
Binnen bestaande regels zoeken naar oplossingen
Eerder heeft werkgeversorganisatie OnderhoudNL gepleit voor aanpassingen in de nieuwe Wet Werk en Zekerheid. `Zij roepen echt te snel moord en brand. Laten we eerst gewoon samen binnen de bestaande regels zoeken naar oplossingen', zegt Peter Roos van FNV Bouw.
De bal ligt bij minister Blok
In de schilderssector is er in de winter minder werk dan in de rest van het jaar. Winterwerkloosheid is ongewenst, omdat dit negatieve gevolgen heeft voor het inkomen en het brengt veel onzekerheid met zich mee. Terwijl niet al het schilderswerk seizoensarbeid hoeft te zijn. Wij willen het hier snel over hebben met werkgevers in de schilderbranche. Verder ligt de bal bij minister Blok om de maatregelen in het aanvalsplan te steunen.
Winterwerkloosheid bestrijden
De maatregelen die de FNV voorstelt om de winterwerkloosheid te bestrijden, bestaan onder andere uit:
* afspraken over werken in de winter bij projecten waarbij overheden opdrachtgever zijn;
* afspraken met aan overheid gelieerde opdrachtgevers, zoals woningbouwverenigingen over opdrachten in de winter;
* herintroductie van de regeling 'De Winterschilder', waarbij particulieren gestimuleerd worden schilderwerk in de winter te laten uitvoeren.
Aantal schilders zonder vast dienstverband neemt toe
Peter Roos van FNV Bouw: `Werkgevers roepen echt te snel dat zij de wet willen openbreken. De kans dat schilders daardoor met nog meer onzekerheid te maken krijgen is groot. De afgelopen jaren is de flexibele schil al ongelofelijk toegenomen. Waren er in 2004 nog 28.000 werknemers met een `regulier' dienstverband, in 2012 waren dat er minder dan 20.000 en in 2015 nog maar 13.000. Het aantal zzp'ers groeide in deze periode van 4.200 naar 10.000.'
Vertrouwen in eigen afspraken
Wij vinden dat werkgevers gewoon vertrouwen moeten hebben in de afspraken in het sociaal akkoord, die zij zelf hebben gemaakt. Zoals op alle plekken zijn wij bereid - daar waar nodig - expliciete afspraken te maken over seizoensarbeid in de cao. Eerder gebeurde dat ook al in de agrarische sector met LTO.