Bevers krijgen extra leefruimte bij de Ertveldplas
Bevers krijgen extra leefruimte bij de Ertveldplas
Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 09 maart 2016- Laatste update: 09 maart 2016 12:09 uur
Rijkswaterstaat creeert twee plas- en draszones in de Zuid-Willemsvaart om het leefgebied van de bever in en rond 's-Hertogenbosch te verbeteren. Tijdens de voorbereidingen van de onderhoudswerkzaamheden aan de Zuid-Willemsvaart werden bij de Ertveldplas, in het noorden van de stad, knaagsporen van bevers aangetroffen. In overleg met de gemeente 's-Hertogenbosch neemt Rijkswaterstaat nu maatregelen om de bevers meer leefruimte te geven.
Rijkswaterstaat realiseert de zones aan de zuidzijde van de Ertveldplas en langs de oevers van De Dieze, tussen de Diezebrug en Trierbrug. Hiervoor wordt de oeverbescherming niet op de bestaande plek vervangen, zoals in eerste instantie was gepland, maar worden de damwanden tussen de 8 en 16 meter verder van de oever geplaatst.
`Creatieve oplossing'
Volgens Koen Krowinkel, omgevingsmanager bij Rijkswaterstaat, was dat geen gemakkelijke opgave. `De stalen damwanden die gebruikt worden als nieuwe oeverbescherming waren al besteld en de aannemer stond op het punt van beginnen. We moesten dus snel zoeken naar een creatieve oplossing om met het aanwezige materiaal en binnen de tijd die was afgesproken een nieuw ontwerp te maken. Dat is gelukt.'
Het kanaal wordt door de gekozen oplossing op deze locatie dus smaller. Dat levert echter geen problemen op voor de scheepvaart, omdat grote schepen voortaan over het Maximakanaal varen.
Plas- en draszones
Door deze aanpak ontstaat een nieuwe brede strook langs de oever die wordt ingericht als plas- en draszone; een natuurvriendelijke oever met ondiep water waar planten en dieren goed in gedijen. In de damwanden worden meerdere openingen gecreeerd, zodat dieren het gebied kunnen bereiken en water kan in- en uitstromen ter verversing.
Ecologische verbindingszone compleet
Niet alleen de bever profiteert van de natuurvriendelijke oever, ook vissen, watervogels en libellen hebben na de realisatie extra rust- en leefplekken en kunnen zich eenvoudig verplaatsen. De gemeente 's-Hertogenbosch is blij dat Rijkswaterstaat deze oevers realiseert. Hiermee wordt de ecologische verbindingszone tussen de Maas en het bekenstelsel van Dommel en Aa sluitend gemaakt. De natuur in Brabant wordt hier beter van.
Onderhoudswerkzaamheden Zuid-Willemsvaart
De Zuid-Willemsvaart is vorig jaar overgedragen aan de gemeente 's-Hertogenbosch en wordt nog een keer op orde gebracht door Rijkswaterstaat. Over een lengte van ongeveer 9 kilometer wordt de oeverbescherming vervangen tussen de Henriettesluis bij Engelen en de kruising met het Maximakanaal ter hoogte van Den Dungen. Ook wordt het bodemniveau van de Zuid-Willemsvaart teruggebracht naar de ontworpen diepte. Veel van deze projecten worden uitgevoerd onder de noemer Groot Onderhoud Vaarwegen (GOVa). Aannemerscombinatie Hakkers-Beens is in januari gestart met de werkzaamheden. Inmiddels zijn aan de noordoever ter hoogte van Engelen al nieuwe damwanden geplaatst. Eind maart wordt met de aanleg van de ecologische verbindingszones gestart. Eind 2016 is het werk gereed.