Bedrijven en gemeenten denken mee over asbestaanpak Overijssel


Gepubliceerd op 9 maart 2016

Ongeveer 170 vertegenwoordigers uit de asbestsector, de financiele dienstverlening, sloop- en bouwbedrijven, adviesbureaus en van verschillende overheden hebben vandaag tijdens een asbestconferentie in Zwolle meegedacht over een Overijsselbrede asbestaanpak. De conferentie leverde ideeen en
aandachtspunten op die de provincie Overijssel wil gebruiken voor de asbestaanpak. Gedeputeerde Erik Lievers voor Energie, Milieu en Europa: "Het is goed om te zien dat de urgentie voor de aanpak van asbestdaken breed leeft in de provincie".

Verbod asbestdaken

Aanleiding voor de bijeenkomst was de instelling van het landelijke asbestdakenverbod door het rijk per 2024. In Overijssel moet de komende acht jaar ongeveer 10 miljoen vierkante meter asbestdak worden verwijderd van agrarische gebouwen, woningen, bedrijfsgebouwen en maatschappelijke
vastgoed. De provincie Overijssel wil op dit vlak graag een voortrekkersrol vervullen, door partijen bij elkaar te brengen en een gezamenlijke aanpak te ontwikkelen.

Gedeputeerde Lievers: "De provincie Overijssel streeft naar een schoon en veilig leefmilieu voor al haar inwoners. We kennen allemaal de gezondheidsrisico's van asbest. Helaas komt asbest in onze provincie relatief veel voor. Ik zeg dan ook: geen tijd te verliezen!".

Nieuwe inzichten

Enkele belangrijke aandachtspunten die ter sprake kwamen zijn:

Ontzorg de eigenaar

Biedt de eigenaar van asbestdaken een zogeheten one-stop-shop: een adres voor asbestverwijdering, nieuwe daken, energiemaatregelen (zonnepanelen, isolatie) en financiering.

Denk na over een buurtgerichte aanpak, waarbij ook inwoners zelf actief kunnen worden.

Financieel

Wie stil blijft zitten, komt uiteindelijk bedrogen uit. Pandeigenaren (bedrijven) moeten er rekening mee houden dat hun asbesthoudende panden op den duur waarde gaan verliezen. Banken en hypotheekverstrekkers zullen eigenaren erop aanspreken dit waardeverlies te compenseren. Daarnaast zal het
steeds moeilijk worden om vervolgschade na een brand te verzekeren.

Innovatie

Innovatie duurt lang en een nieuwe verwerkingsmethode is niet zomaar gevonden. Denk na over een verwerkingsmethode die de verwijderde asbest op locatie kan verwerken, zodat niet onnodig hoeft te worden gesleept met materiaal.

Help gemeenten

Help gemeenten bij communicatie- en bewustmakingstrajecten. Kom met een uniforme aanpak, zodat geen onnodige verschillen ontstaan.

De provincie Overijssel zal alle vragen, ideeen en inzichten meenemen in een Overijsselbrede asbestaanpak. Zodra deze in concept klaar is wordt hij opnieuw met het bedrijfsleven en gemeenten besproken.