Minder geraffineerde ingredienten maken levensmiddelen duurzamer
Gepubliceerd op
9 maart 2016
Verduurzaming van de productie van onze dagelijkse levensmiddelen vergt een omslag in de industrieel-technologische manier van grondstofgebruik. Granen, aardappels en soja worden nu gescheiden in zo zuiver mogelijke fracties als eiwitten en olien. Gebruik van de minder zuivere fracties leidt
zowel tot minder energie- en grondstoffenverlies als tot gezondere producten. Die gedachten deelt prof.dr. Atze Jan van der Goot donderdag 10 maart in zijn inaugurele rede als persoonlijk hoogleraarschap Duurzame eiwitstructurering aan Wageningen University.
In grote delen van de wereld is voedsel de afgelopen halve eeuw overvloediger, veiliger, gevarieerder en betaalbaarder geworden, en overal beschikbaar. Tegelijkertijd verleiden deze levensmiddelen vaak tot een minder gezond eetpatroon, en kosten ze bovenal meer energie en grondstoffen om ze te
maken. Niet onlogisch want de voedingsmiddelenindustrie heeft zich kundig toegelegd op het scheiden van agrarische producten als grondstof - zoals aardappels, tarwe of sojabonen - in ingredienten als eiwitten, olien, vetten, koolhydraten en restproducten. "Maar er zijn wel honderden
ingredienten in deze grondstoffen aanwezig waarvan geen gebruik wordt gemaakt, terwijl hun complexere structuur heel bruikbaar is", zegt prof. Atze Jan van der Goot.
Energie
Naarmate de zuiverheid van het ingredient hoger is, zijn er intensievere bewerkingen nodig, die veel energie en water kosten, legt prof. Van der Goot uit. "Bovendien worden zo de afvalstromen groter, want hoe zuiverder het eindproduct hoe meer grondstof er voor een kilogram nodig is." Als
voorbeeld noemt hij het blad van suikerbieten. De zuiverheid van de eiwitten die uit dit loof gewonnen worden is weliswaar 90 procent, maar slechts 6% van het eiwit dat aanwezig is het blad kan op deze manier gewonnen worden. Voor veel levensmiddelenproducten geldt dat de productie van
ingredienten de duurzaamheid van het product grotendeels bepaalt, zegt de Wageningse hoogleraar.
Zuivere fracties onnodig
"Het maken van zuivere fracties is helemaal niet nodig", beweert prof. Van der Goot. "Ook met mildere scheidingstechnieken, waarbij meer oorspronkelijke stoffen behouden blijven, zijn fracties te verkrijgen waarmee levensmiddelen duurzamer te maken zijn." In het algemeen geldt dat met het
raffineren ook micronutrienten zoals vitaminen en mineralen worden verwijderd. Uit analyses blijkt dat zuiver zetmeel uit aardappelen nog nauwelijks voedingswaarde heeft, terwijl minder zuiver (85 procent puur) aardappelzetmeel ook nog mineralen, vitamines en vezels bevat die goed zijn voor de
gezondheid.
Vleesvervangers
Hoewel technische optimalisatie van de huidige productiewijzen een belangrijke vooruitgang betekent, is die onvoldoende om straks alle monden in de wereld te kunnen voeden. Daarom zijn er andere slimme oplossingen nodig. Zo vergt de productie van vlees veel energie en landoppervlak omdat de
conversie van planteiwit naar diereiwit inefficient is. Om dat effect te beperken moeten er concurrerende alternatieven komen voor vlees. Als de structuur van de duurzame alternatieven lijkt op die van vlees, dan zijn consumenten eerder geneigd deze vleesvervangers te kopen. De groep van Atze
Jan van der Goot forceerde met de ontwikkelde vleesvervanger op basis van eiwitten uit soja, daarin inmiddels een doorbraak. Opvallend is dat de beste resultaten zijn verkregen met een sojafractie die niet helemaal gezuiverd wordt. Een sojafractie met veel voedingsvezels blijkt een goed
uitgangsmateriaal voor de vleesvervangers te zijn en kan bovendien bijdragen aan een meer gebalanceerde voeding. Dus voor zowel duurzaamheid, gezondheid en technologische functionaliteit lijkt het gebruik van minder gezuiverde fracties uit plantenmateriaal de meest logische optie.
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
mailen
Tweet
prof.dr.ir. AJ (Atze Jan) van der Goot
Contactpersoon prof.dr.ir. AJ (Atze Jan) van der Goot
Contactformulier + Meer (1)
* drs. JA (Jac) Niessen
Contactpersoon drs. JA (Jac) Niessen
Contactformulier
Wageningen University
Internationaal toonaangevende universiteit met opleidingen en onderzoek op het gebied van gezonde voeding en leefomgeving
* Duurzamere consumptie? Spreek de consument aan op concrete motieven Duurzamere consumptie? Spreek de consument aan op concrete motieven
* [IMG] Thymos Squashladder
* Wageningen University blijft de beste in voltijd masteropleidingen Wageningen University blijft de beste in voltijd masteropleidingen
Meer nieuws
Meer informatie
* Inauguratie Prof. dr. ir. A.J. (Atze) van der Goot 10 maart 2016 - Inauguratie