Cyber Pi: vooruitstrevende lessen programmeren voor groep 8
Cyber Pi: vooruitstrevende lessen programmeren voor groep 8
Niels Huijbregts
Door: Niels Huijbregts | Gepubliceerd: 8 maart 2016
Zullen kinderen in de nabije toekomst op de basisschool naast rekenen, taal en gymnastiek ook les krijgen in programmeren? Het lijkt een logische ontwikkeling. Het kabinet heeft als doel gesteld techniek als vast onderdeel aan te bieden in het basisonderwijs in 2020, en voormalig eurocommissaris Neelie Kroes tekende in mei 2015 een Codepact waarmee ze programmeren zo snel mogelijk vast onderdeel wil maken van het vakkenpakket in het basis- en voortgezet onderwijs. XS4ALL juicht dit in ieder geval van harte toe en neemt daarom deel in het project Cyber Pi, een initiatief van de Amsterdamse stichting Cybersoek in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam.
XS4ALL_Blog_CyberPi_PPLA2
Cyber Pi
Maandag 7 maart startte de eerste les van het project Cyber Pi, een vooruitstrevend naschools lesprogramma dat voortkomt uit een samenwerking tussen Stichting Cybersoek, de Universiteit van Amsterdam en XS4ALL, gericht op talentvolle groep 8'ers. Bovengemiddeld presterende leerlingen van scholen uit de Amsterdamse Indische Buurt krijgen de kans zich te storten in de wereld van robots en computers. Deze kinderen leren programmeren op een bijzondere computer: de Raspberry Pi. Een goedkope single board computer die in Engeland is ontworpen speciaal voor het onderwijs.
Gevarieerd en creatief programma
In tien lessen leren kinderen steeds iets nieuws over het programmeren van een computer. Ze leren omgaan met hardware en software, het bedenken van creatieve technische oplossingen en kunnen zo zelf innovatief en creatief aan de slag. Doordat in de lessen verschillende experts aan het woord komen, is het een gevarieerd totaalpakket waarin aandacht wordt besteed aan bijvoorbeeld het programmeren van een spelletje of een webserver. Er is ook ruimte voor eigen projecten, zodat de kinderen zelf na kunnen denken over de mogelijkheden.
Tijdens de lessen zullen onder meer de programmeertaal Python aan bod komen en het zelf programmeren van een voorwerp in het populaire spel Minecraft. XS4ALL-medewerkers dragen in de lessen bij met kennis over zowel de inhoud van de onderwerpen als aansluiting bij de laatste ontwikkelingen op dit vlak.
Gratis lesmateriaal voor iedereen
Cyber Pi is zet programmeren in om kinderen op een creatieve manier te laten ontdekken waar hun mogelijkheden liggen op het vlak van beta en techniek en zo het beste in zichzelf naar boven te halen. Cyber Pi begint kleinschalig en ontwikkelt aan de hand van de praktijklessen een handboek dat gratis ter beschikking zal worden gesteld aan iedereen die interesse heeft. Zo komt Cyber Pi tegemoet aan de grote vraag vanuit het basisonderwijs naar lesmateriaal over programmeren. Het handboek wordt het komende jaar geschreven en komt medio 2017 beschikbaar.
Technologie naar je hand zetten
Als een van de eerste internetproviders van Nederland zagen we al vroeg dat de technologische ontwikkelingen en de digitalisering grote invloed hebben op de maatschappij. Daarom is het belangrijk die ontwikkelingen kritisch te volgen en waar nodig bij te sturen zodat mens en maatschappij er beter van worden. Voor velen voelen de technologische en maatschappelijke ontwikkelingen als een soort natuurkracht die ons overkomt, maar door te leren programmeren leren kinderen dat ze die krachten naar hun hand kunnen zetten. Daarvoor hebben ze een gezonde dosis nieuwsgierigheid nodig, en de vrijheid om naar hartelust te experimenteren. XS4ALL draagt daaraan bij door mensen en kennis in te zetten voor projecten als Cyber Pi, die structurele maatschappelijke verbeteringen mogelijk maken door gebruik van internet of technologie in het algemeen.
Opbouw van het project
Het programma Cyber Pi wordt in elk geval drie keer aangeboden aan drie verschillende groepen tussen nu en maart 2017. Twee groepen kinderen en een groep docenten. De deelnemers zijn bovengemiddelde geinteresseerd in beta en techniek en ze moeten een sterke motivatie hebben om het naschoolse programma te volgen. De kinderen worden geselecteerd door de leerkrachten van de scholen in Amsterdam Oost.
Meer weten?
Lees het nieuwsbericht op Dutchcowboys over de start van dit project of neem contact op met de stichting Cybersoek. XS4ALL brengt via haar Facebook-pagina en deze blog in het komende jaar met regelmaat updates over het project.