"Dekker levert flutwerk en Tweede Kamer schiet tekort"

Tekstgrootte

Niet alleen heeft staatssecretaris Dekker flutwerk geleverd, maar is ook de Tweede Kamer massaal tekort geschoten bij het voorstel tot wijziging van de Mediawet. Dat zei 50PLUS-senator Jan Nagel dinsdag 8 maart in de Eerste Kamer.

De Senaat besprak de Mediawet in derde termijn. Die termijn was door 50PLUS aangevraagd. Jan Nagel sprak als voorkeur van zijn fractie uit de gehele wet aan te houden en de staatssecretaris met spoed een gewijzigde wet te laten indienen bij de Raad van State en Tweede Kamer. Dat moet volgens hem in een snel tempo kunnen.

VVD-staatssecretaris Dekker heeft naar aanleiding van een lawine van kritiek in eerdere termijnen zeer veel verbeteringen toegezegd. Volgens 50PLUS is het onjuist een wet aan te nemen die op vele punten zal worden gewijzigd en ook niet uitgevoerd gaat worden.

Jan Nagel: "En dat met alle risico's van dien, want in tegenstelling tot wat de staatsecretaris op 1 maart zei staat vast dat zijn opvolgers hier niet aan gebonden zijn. Daarom vragen wij de staatsecretaris: geeft hij volmondig toe dat hij zich vergist heeft? En evenmin heeft hij echt in de hand wat de Tweede Kamer gaat beslissen en nog minder indien die bij een vervroegde verkiezing drastisch van samenstelling zou veranderen. De Eerste Kamerfracties die hierop rekenen nemen grote en onverantwoorde risico's. En het is toch eigenlijk van de gekke dat men volstrekt onnodig een wet gaat aannemen die niet deugt en ook niet gaat uitvoeren. Dat valt toch niemand uit te leggen."

Over alle gedoe rond de voorgestelde wijziging van de Mediawet zei Jan Nagel, dat wat nu wordt meegemaakt z'n weerga niet kent in de parlementaire geschiedenis. "Bij elke dreiging en eis knikte de staatsecretaris al voordat de vragen waren afgerond. Er hadden al ontmoetingen buiten het parlement plaats gevonden en partijen die altijd pleiten voor transparantie, hadden daar hun geheime akkoorden al met de staatsecretaris afgesproken. Het was zichtbaar: de staatssecretaris stond te popelen om te kunnen knikken en het leek of hij de sprekers tot een grotere spoed aanmaande. Het was zoals de staatsrechtgeleerden Elzinga en de Vries beschrijven: Veel fracties tonen een open oog en oor voor de voorstellen en toezeggingen die de staatssecretaris doet. Het staatsrecht verzet zich hier niet tegen. Maar niet alle oplossingen die thans op tafel liggen zijn staatsrechtelijk aanvaardbaar. Geconstateerd wordt dat de staatssecretaris terug zal moeten naar het kabinet, Raad van State en de Tweede Kamer. Wanneer het gaat om beperkte veranderingen, is het gebruikelijk te werken met een novelle, in feite een verkapt recht van amendement. Maar in dit geval gaat het om een significante aanpassing van het wetsvoorstel die niet strookt met het aanvaarde gebruik van de novelle. Het wetsvoorstel wordt op vele onderdelen gewijzigd en de grootste delen van het wetsontwerp treden niet in werking. De Kamer van bezinning is de weg compleet kwijt geraakt. De onafhankelijke staatsrechtgeleerden concluderen dan ook dat in dit geval de novelle met een verkapt amendementsrecht zich nu ontwikkelt tot een daadwerkelijk wijzigingsinstrument in handen van de Eerste Kamer, wat in strijd is met de Grondwet."

Het laatste vindt 50PLUS een niet geringe uitspraak en de fractie ziet daarin reden om de staatssecretaris met klem te vragen hierover met spoed advies te vragen aan de Raad van State. "Het gaat om een uiterst belangrijke zaak waarmee men niet zorgvuldig genoeg kan omgaan. Een dergelijk advies kan indien nodig met spoed geleverd worden en het is te belangrijk om deze omstreden zaak niet te laten toetsen."

Senator Nagel ging ook nog in op een brief van de dertien redactieraden en ondernemingsraden van de dertien regionale omroepen in ons land. Die maken zich grote zorgen over de wijze waarop de staatssecretaris de wetgeving door de Eerste Kamer probeert te loodsen. Hun zorgen over de kwaliteit van de regionale journalistiek en de inhoud van het media-aanbod zijn eerder toe- dan afgenomen.

Jan Nagel hierover: "De staatssecretaris blijft daarentegen volhouden dat de bezuinigingen nauwelijks consequenties zullen hebben voor de journalistieke kwaliteit. Hij heeft geen enkele omroepervaring. Anders zou hij geweten hebben hoe de bezuinigingen in de praktijk werken. Verlies van 200 arbeidsplaatsen in het kader van 12 miljoen bezuinigen, hoe kan men denken dat dit geen invloed heeft op het journalistieke werk. En de resterende 5 miljoen zal ook op de redacties moeten worden verhaald. Niet eerder hebben omroepmedewerkers het zo slecht getroffen als onder deze staatssecretaris. Hij zegt op te komen voor de omroepmedewerkers maar in de praktijk heeft hij lak aan de mensen van de werkvloer."

Klik HIER om desgewenst het volledige betoog van 50PLUS-senator Jan Nagel te lezen.

Zie het origineel.

(c) 8 maart 2016