SPUI25 presenteert FNWI-College Tour voorjaar 2016

SPUI25 presenteert FNWI-College Tour voorjaar 2016

8 maart 2016

In dit seizoen van de FNWI Collegetour vertellen wetenschappers en gastsprekers over de laatste ontwikkelingen en nieuwste ontdekkingen in de wereld van de forensische wetenschap.

Forensische wetenschap is gericht op het oplossen van een misdrijf op basis van onderzoek en opsporingstechnieken. Maar hoe ga je te werk als de misdaad ver in het verleden plaatsvond en je - letterlijk - dieper moet graven om de waarheid boven te krijgen? En hoe traceren wetenschappers misdadigers door het onderzoeken van bloemen, big data en bloedspetters? En wat is de verhouding tussen de rechter, die het bewijs moet wegen, en de wetenschappers die het bewijs aanleveren?

De FNWI-College Tour

De Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) is een van de partners van SPUI25. De FNWI-College Tour is een lezingenserie in het voor- en najaar en vindt plaats in het academisch-cultureel centrum SPUI25. De voertaal van de lezingen is Nederlands, tenzij anders vermeld. Hieronder het programma van dit voorjaar.

Om de lezingen bij te wonen kunt u zich aanmelden via de website van SPUI25 www.spui25.nl.

Programma FNWI-College Tour voorjaar 2016

Woensdag 23 maart 20.00 uur

1. Muiterij, moord en massale dodosterfte

In deze aflevering geven archeologe en fysisch-antropologe Liesbeth Smits en paleontoloog Kenneth Rijsdijk een inkijk in het onderzoek naar de gebeurtenissen rondom VOC-schip de Batavia in 1629 en het massale uitsterven van de dodo.

Woensdag 6 april 20.00 uur

2. Green Forensics - CSI in de tuinbouw

Criminaliteit in de tuinbouw, dat klinkt niet als een veelvoorkomend probleem. En toch is fraude met bloemen en planten aan de orde van de dag. Naar schatting wordt 12,5% van de bloemen en planten illegaal vermeerderd. Hoe spoor je die illegale praktijken op? Een dubbellezing van moleculair bioloog Hedwich Teunissen en onderzoeker Eva de Rijke.

Woensdag 20 april 20.00 uur

3. De rechter, de deskundigen en het bewijs - over de kennisparadox in strafzaken

Het afwegen van bewijs in strafzaken is voor een rechter niet eenvoudig. Daarom roept deze de hulp van deskundigen. Maar, diezelfde rechter moet de bijdrage van een deskundige op zijn merites kunnen beoordelen. Een dubbellezing over hoe om te gaan met deze kennisparadox, door forensisch onderzoeker Anique Henderson en universitair docent straf- en procesrecht Koen Vriend.

Woensdag 11 mei 20.00 uur

4. Waar stond de butler met de kandelaar? Nieuwe methodes voor de analyse van bloedspoorpatronen

In tegenstelling tot het welbekende Cluedo-spelletje is het in de forensische praktijk een stuk moeilijker de positie van een slachtoffer of dader van een misdrijf nauwkeurig te bepalen. In deze dubbellezing geven Daniel Bonn en Karla de Bruin een inleiding in de forensische bloedspoorpatroonanalyse, een methode waarmee op de `crime scene` bloedvlekken geanalyseerd worden voor de reconstructie van de plaats waar het misdrijf plaatsvond.

Woensdag 25 mei 20.00 uur

5. Big data als forensisch bewijs. Wat te doen met privacy en versleuteling?

Smartphones, computers, harde schijven - ze kunnen allemaal in beslag worden genomen voor forensisch onderzoek. Ook data uit cloudopslag of internettaps van verdachten kunnen worden doorzocht. Hoe halen onderzoekers bewijs uit deze enorme hoeveelheden data naar boven? En wat te doen met privacy en versleuteling? Met: Zeno Geradts.

Locatie Spui 25

* Spui 25

Spui 25-27 | 1012 XM Amsterdam +31 (0)20 525 8142

Gepubliceerd door Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica