Vragen GroenLinks: geven scholen altijd het beste schooladvies?
Vragen GroenLinks: geven scholen altijd het beste schooladvies?
8 maart 2016
Geven Utrechtse basisscholen altijd het beste schooladvies aan leerlingen? Die vraagt stelt GroenLinks-raadslid Fred Dekker onder andere na berichtgeving in Trouw over afspraken tussen basisscholen en scholen in het middelbare onderwijs over het bewust geven van enkelvoudige schooladviezen.
[IMG] Scholingsaanbod jeugdige vluchtelingen
In het dagblad stellen de Onderwijsinspectie en de stichting Ouders&Onderwijs dat basisscholen vaak een enkelvoudig (havo of vwo) schooladvies geven, in plaats van een meervoudig (vmbo/havo, havo/vwo) advies, omdat zij dit afspreken met scholen in het voortgezet onderwijs. Dit terwijl er veel stemmen op gaan dat juist een meervoudig advies voor leerlingen goed is.
Schooladvies
Sinds 2015 is het schooladvies leidend bij de plaatsing van leerlingen in het voortgezet onderwijs. De school voor voortgezet onderwijs moet een kind minimaal plaatsen op het niveau dat de basisschool adviseert. Eerder stelde een meerderheid van de Tweede Kamer dat het mogelijk moet zijn voor basisscholen om leerlingen een meervoudig (vmbo/havo, havo/vwo) advies te geven. Er was hen ter oren gekomen dat basisscholen dit (vaak) nog niet deden, omdat dit tegen de wens van middelbare scholen is. Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) stelde in datzelfde debat dat het juist goed is als leerlingen een meervoudig advies krijgen. Volgens hem moeten basisscholen zich 'niets aantrekken van de bemoeienis' van middelbare scholen. 'Bestuurders van basisscholen moeten hun rug recht houden. Alleen zij gaan over het advies,' aldus Dekker eind januari.
Voortgezet onderwijs
Vorige week maandag (29-1) verscheen er een artikel in Trouw met de kop: Scholen negeren oproep Dekker. Uit het artikel blijkt dat scholen meestal een enkelvoudig schooladvies geven en daarmee in gaan tegen de oproep van Dekker. Ouders van leerlingen uit groep 8 dienden klachten in bij de Onderwijsinspectie en Ouders&Onderwijs. In het artikel zegt een medewerker van Ouders&Onderwijs dat basisscholen zich 'verschuilen' achter afspraken met scholen in het voortgezet onderwijs in hun regio. Volgens Ouders&Onderwijs worden deze afspraken onder meer gemaakt tussen scholen in (de regio) Utrecht.
Hierover heeft GroenLinks de volgende vragen gesteld:
1. Is het college op de hoogte van de berichtgeving in Trouw van maandag 29-1? Of heeft het college op een andere manier kennisgenomen van deze berichtgeving?
2. Is het college het met GroenLinks eens dat basisscholen een advies moeten geven aan leerlingen dat het beste bij deze leerling past, en dat dit dus ook een meervoudig advies moet kunnen zijn?
3. Is het college het met GroenLinks eens dat basisscholen op geen enkele manier beinvloed zouden mogen worden om hun schooladvies op iets anders te baseren dat de kwaliteiten van de leerlingen?
4. Is het college het met GroenLinks eens dat afspraken tussen basisscholen en scholen in het middelbare onderwijs over het advies dat basisscholen geven zeer onwenselijk is?
5. Kent het college voorbeelden van basisscholen in Utrecht die met scholen in het voortgezet onderwijs in (de regio) Utrecht afspraken hebben gemaakt om alleen nog enkelvoudige adviezen te geven? Zo ja, is het college bereid om met de schoolbesturen om tafel te gaan om de afspraken te ontbinden? Zo nee, is het college bereid om in contact te treden met Ouders&Onderwijs om bij hen na te vragen over welke scholen zij spreekt in het artikel in Trouw, om vervolgens met deze schoolbesturen om tafel te gaan om deze afspraken te ontbinden.
6. Is het college bereid om in haar gesprek met alle Utrechtse basisscholen de (meervoudige) schooladviezen als belangrijk punt mee te nemen?
7. Ouders en verzorgers van kinderen die naar de middelbare school gaan zullen twijfelen of het advies gebaseerd is op afspraken met middelbare scholen, of dat een enkelvoudige advies gewoon het beste advies is voor het kind. Is het college bereid om informatie over de mogelijkheden die ouders hebben bij vragen op de website van de gemeente te plaatsen?