Wetterskip Fryslan levert biogas aan Fier en WaterCampus -- Wetterskip Fryslan

geplaatst op 22 februari 2016 om 14:23

Het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) van Fier en Wetsus op de WaterCampus in Leeuwarden verwarmen hun gebouwen voortaan met biogas van de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) Leeuwarden. Burgemeester Ferd Crone, Anke van Dijke, directeur van Fier en Egbert Berenst, dagelijks bestuurder bij Wetterskip Fryslan verrichtten maandag 22 februari 2016 de officiele opening van het biogasstation. Zowel het CKM als het Wetsuspand zijn hiermee energieneutrale gebouwen geworden.

Jaarlijks lozen bedrijven en huishoudens in Fryslan 100 miljoen liter afvalwater op het riool. Dit water wordt gereinigd in een van de 28 rioolwaterzuiveringsinstallaties van Wetterskip Fryslan. Na de zuivering van het afvalwater blijft slib over als restproduct.

Opening biogasstation van de rioolwaterzuivering Leeuwarden Anke van Dijke, directeur van Fier, burgemeester Ferd Crone van gemeente Leeuwarden (midden) en Egbert Berenst, dagelijks bestuurder bij Wetterskip Fryslan, openen het biogasstation van de rioolwaterzuivering Leeuwarden. Fotograaf: Jaap Spieker.

Biogasstation

In Leeuwarden staat een vergistingsinstallatie, waarmee het slib van deze locatie wordt vergist en een miljoen kuub biogas wordt geproduceerd. Ongeveer 90% van deze duurzame energie wordt ingezet voor eigen gebruik. Met de komst van het biogasstation kan de overige 120.000 m3 worden geleverd aan het CKM-gebouw van Fier en het Wetsusgebouw. Hiermee wordt 200 ton CO2-emissie vermeden, oftewel de uitstoot van CO2 van 150 auto's. `Dit is een unieke installatie, waarmee we het eerste waterschap in Nederland zijn dat biogas levert aan derden', aldus dagelijks bestuurslid Egbert Berenst van Wetterskip Fryslan.

Biogasleiding

Via een 600 meter lange biogasleiding en een gasmotor bij Fier wordt het CKM-gebouw voorzien van elektriciteit en warmte. Voor de aanvoer van biogas naar de WaterCampus heeft de gemeente Leeuwarden een leiding van 2 kilometer aangelegd. Hiervoor ontvangen zij het prestigieuze BREAAM-duurzaamheidscertificaat.

Energiedoelen 2020

De levering van biogas ondersteunt de duurzame ambities van alle partijen. Wetterskip Fryslan werkt samen met 21 Nederlandse waterschappen dagelijks aan de verduurzaming van de sector door energie en grondstoffen terug te winnen uit bedrijfsprocessen. In 2020 willen de waterschappen voor minstens 40% voorzien in de eigen energiebehoefte met zelf opgewekte duurzame energie door biogas, wind- en zonne-energie en waterkracht.