Arita Porselein van nu

7 maart 2016 - 11:30

Voor het eerst in vierhonderd jaar wordt een Japanse traditie door hedendaagse ontwerpers onder handen genomen. Het Nederlandse ontwerpersduo Scholten & Baijings en de Japanse ontwerper Teruhiro Yanagihara creeerden, tezamen met een keur aan internationale ontwerpers, een eigentijdse collectie Arita-porselein. De resultaten worden in april gepresenteerd tijdens Salone del Mobile in Milaan en aansluitend in het Aziatisch Paviljoen van het Rijksmuseum met passende objecten uit de Rijksmuseumcollectie.

Zeventiende-eeuws Japans porselein voor het eerst opnieuw vormgegeven

Ontwerpopdracht 2016/

De ontwerpers Scholten & Baijings en Teruhiro Yanagihara voeren de creatieve directie van de internationale ontwerpopdracht 2016/. Ter ere van de samenwerking en uitwisseling tussen Nederland en Japan, zijn zij gevraagd door de prefectuur Saga, de provincie waarin Arita ligt, om het ambachtelijke Arita-porselein opnieuw vorm te geven. In totaal ontwikkelden zestien ontwerpers uit Europa, Amerika en Japan samen met tien porseleinbedrijven eigentijdse collecties van het fijnste Japanse porselein op basis van eeuwenoude kennis en traditionele gebruiken.

In het Zuid-Japanse Arita ontstond in het begin van de 17de eeuw porselein, toen in de bergen rond Arita porseleinsteen werd gevonden. De porseleinindustrie die rond 1616 op gang kwam, bestaat tot op de dag van vandaag.

De 2016/ collectie is ontworpen door Ingegerd Raeman (SE), Studio Wieki Somers (NL), BIG-GAME (CH), Christien Meindertsma (NL), Teruhiro Yanagihara (JP), Kirstie van Noort (NL), Tomas Alonso (GB), Christian Haas (DE), Shigeki Fujishiro (JP), Kueng Caputo (CH), Pauline Deltour (FR), Stefan Diez (DE), Scholten & Baijings (NL), Saskia Diez (DE), Leon Ransmeier (US), TAF (SE).

Kakiemon-porselein

hoo Geschulpte schotel met rotsen, prunus en vogel, anoniem, ca. 1670 - ca. 1700, Rijksmuseum AmsterdamTegelijkertijd is in het Aziatisch Paviljoen van het Rijksmuseum een presentatie te zien van Kakiemon-porselein. De 15de generatie Kakiemon vervaardigde indrukwekkende hedendaagse objecten, speciaal voor het Rijksmuseum. Deze worden samen getoond met 17de-eeuwse stukken uit de Rijksmuseumcollectie. Kakiemon is het hoogtepunt uit de Japanse porselein geschiedenis. Dit porselein wordt al generaties lang vervaardigd door de familie Kakiemon en is vernoemd naar meester Sakaida Kakiemon (1596-1666). Het Rijksmuseum heeft de grootste collectie Kakiemon-porselein in Nederland en telt 110 stukken.

Scholten & Baijings

Stefan Scholten & Carole Baijings richtten hun gelijknamige designstudio op in 2000. In een bijna on-Nederlandse ontwerpstijl combineren ze minimale vormen en een afgewogen kleurgebruik met traditionele ambachten en industriele productietechnieken. Scholten & Baijings werken onder andere voor Maharam, Mini, Moroso, Karimoku New Standard, Georg Jensen en HAY en hebben samengewerkt met onder meer Victoria & Albert Museum in Londen, Cooper-Hewitt National Design Museum in New York en Art Institute of Chigaco.

Teruhiro Yanagihara

Teruhiro Yanagihara vestigde zijn ontwerpbureau in 2002. Sindsdien creeert hij ontwerpen voor Japanse en internationale klanten. Hij verlegt grenzen met projecten die hedendaags design en Japanse ambachten verenigen. Zijn werk omvat zowel producten als interieurs en als creatief directeur staat hij aan de basis van merken als Karimoku New Standard, 1616 / Arita Japan en nu 2016/. Hij werkte eerder onder meer voor Wallpaper*, Kimura Glass, Pallucco, Offecct en Sergio Rossi.

Arita Porselein van nu is vanaf 22 april tot en met 9 oktober 2016 te zien in het Aziatisch Paviljoen van het Rijksmuseum. De collecties worden getoond in een speciaal voor deze gelegenheid ontworpen kabinet. Het kabinet is voor Scholten & Baijings mede mogelijk gemaakt door Steinfort Glas.