Kunstwerk Florentijn Hofman (bekend van Rubber Duck) op gebouw Brains Unlimited ingehuldigd

Kunstwerk Florentijn Hofman (bekend van Rubber Duck) op gebouw Brains Unlimited ingehuldigd

4 maart 2016

De wereldberoemde kunstenaar Florentijn Hofman heeft een kunstwerk gemaakt voor de fac,ade van het Brains Unlimited gebouw aan de Oxfordlaan 55 in Maastricht. In dit pand staat grensverleggend hersenonderzoek centraal en komen onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven samen. Hofman heeft deze elementen op een creatieve en speelse manier verenigd en het pand - letterlijk - een uniek gezicht gegeven. Het kunstwerk is officieel ingehuldigd op vrijdag 4 maart.

Het gebouw aan de Oxfordlaan huisvest het multidisciplinaire imaging platform Brains Unlimited , waar wetenschappers en bedrijfsleven onderzoek doen naar veelvoorkomende ziekten als Alzheimer, Parkinson, epilepsie, schizofrenie en MS, en naar de ontwikkeling van menselijk gedrag. Brains Unlimited is een samenwerkingsverband tussen de Faculty of Psychology and Neuroscience van de Universiteit Maastricht, Scannexus en Biopartner Center Maastricht. Scannexus beheert de ultra hoge scanfaciliteiten, waaronder de beroemde 9.4 Tesla MRI scanner, en Biopartner Center Maastricht fungeert als incubator voor spin off bedrijven.

Het kunstwerk van Hofman is geinspireerd door het gebouw met al zijn functies en gebruikers. Het bestaat uit portretten die geinspireerd zijn op scans. Het werk is mede tot stand gekomen in samenwerking met fotograaf Inge Hondebrink, medewerkers en studenten, veelal met een internationale achtergrond. Het werk geeft op een uitnodigende manier meer zichtbaarheid aan het grensverleggende werk dat op deze plek wordt verricht. Het initiatief komt van de Kunst- en Erfgoedcommissie van de Universiteit Maastricht.

Florentijn Hofman is een Nederlandse kunstenaar die internationaal naam maakte met zijn verrassende installaties. Meest bekend is zijn Rubber Duck, een enorme gele badeend die over de gehele wereld is tentoongesteld. De opblaasbare eend is aangemeerd in de havens van grote steden in Europa, Azie, Amerika en Australie.