NIPT: keuzevrijheid bieden en respecteren

NIPT: keuzevrijheid bieden en respecteren

door Agnes Wolbert op 3 maart 2016

Gesprekken over medisch ethische dilemma's roepen altijd veel emoties, vragen en meningen op. Zo laaide onlangs de discussie over het testen van ouders die zwanger willen worden (de `preconceptietest) en een test bij ongeboren kinderen (de NIP-test) in alle hevigheid op. Voor de Partij van de Arbeid geldt daarbij altijd een belangrijk principe: het recht om te weten moet net zo zwaar wegen als het recht om niet te weten.

De NIPT is een test waarbij bloed wordt afgenomen bij zwangere vrouwen. Daarmee kunnen ernstige ziektes bij het ongeboren kind worden vastgesteld, op een veel veiligere manier dan met de huidige vlokkentest. In Nederland is de NIPT alleen beschikbaar voor vrouwen die in een risicogroep zitten, andere vrouwen rijden nu massaal naar Belgie waar zij al wel de test kunnen laten afnemen.

Ik vind het belangrijk dat alle toekomstige ouders zelf de keuze kunnen maken of zij willen weten of hun nog ongeboren kind een ernstige aandoening heeft. Niet alleen vrouwen die het geld hebben om naar het buitenland te gaan, en niet alleen vrouwen die in een risicogroep zitten. Daarom is het goed dat de minister heeft aangegeven de NIP-test voor alle zwangere vrouwen in te voeren, en ik ga me er hard voor maken dat de NIPT betaalbaar wordt voor iedereen.

Daarnaast wordt er op drie plekken in Nederland nu ook geexperimenteerd met een test voor ouders die een kinderwens hebben. Met een preconceptietest kan worden opgespoord of ouders drager zijn van een genetische afwijking waardoor een kind zeer ernstige afwijkingen kan hebben. Ik vind dat ook hier het recht om te weten, net zo sterk moet gelden als het recht om niet te weten. Als ouders willen laten onderzoeken of zij drager zijn van een ernstige ziekte, dan moet dat kunnen.

De laatste tijd zijn er over en weer veel verwijten over tafel gegaan tussen voor- en tegenstanders van beide testen. Daarmee komen we niet verder. Ik vind het belangrijk dat iedere Nederlander respect opbrengt voor de keuze van een ander. Iedereen moet zelf de keuze kunnen maken om te testen of niet te testen. En iedereen moet zelf de keuze kunnen maken wat te doen met de uitslag van testresultaten. Alleen door die keuzevrijheid te bieden en respecteren, doen we recht aan de moeilijke keuze waar iedere toekomstige ouder voor staat.