"Blijversregeling ouderen geschikt voor hele land"
Een plan dat geschikt is voor het hele land. Zo zien de initiatiefnemers binnen 50PLUS de Blijversregeling die bedoeld is om meer te doen aan passende huisvesting voor ouderen.
De 50PLUS-fractie in Provinciale Staten van Zuid-Holland heeft bij het dagelijks bestuur van de provincie een voorstel ingediend dat ouderen de mogelijkheid geeft hun woning meer levensloopbestendig te maken. Hierdoor kunnen ouderen (langer) zelfstandig blijven wonen en hoeven zij mogelijk geen of minder beroep op zorgkosten te doen.
"Ouderen willen graag de regie over hun leven zelf houden, blijven wonen waar ze wonen. De overheid wil ook graag dat zij langer zelfstandig blijven wonen en sluit verzorgingshuizen. Je moet het natuurlijk ook wel mogelijk maken dat zij zelfstandig kunnen blijven. Deze Blijversregeling , via een provinciaal fonds, en ontworpen door de Stichting Volkshuisvesting Nederland (SVN), biedt ouderen de mogelijkheid aanpassingen te kunnen financieren tegen zachte voorwaarden. Nu kunnen ouderen moeilijk bij banken een lening of hypotheek krijgen", zegt Willem Bakx, fractievoorzitter van 50PLUS in de Provinciale Staten van Zuid-Holland.
De fractie van 50PLUS ziet goede mogelijkheden voor dit zogenoemde revolverend fonds. Niet alleen voor de provincie Zuid-Holland maar voor het hele land.
Het aantal ouderen in Nederland neemt de komende jaren nog verder toe. Het CBS verwacht dat in 2040 ruim een kwart van de bevolking ouder is dan 65 jaar: 4,6 miljoen mensen. Van hen is een derde ouder dan 80 jaar. Binnen 25 jaar zal de senior het straatbeeld bepalen. Daarmee verandert tevens de dynamiek op de woningmarkt. De ouderen van nu zijn honkvaster en willen graag oud worden in de eigen woning en in de buurt waar ze nu wonen. Hiertoe worden zij door de overheid aangespoord: langer zelfstandig thuis wonen zorgt voor inwoners die vaker en langer van hun eigen netwerk gebruik kunnen maken en daardoor minder een beroep doen op zorg(kosten) waaronder de WMO.
Om langer zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen, de regie over je leven te houden en (niet afhankelijk te worden van een WMO-voorziening (elke gemeente bepaalt immers zelf of en wat er in WMO wordt verstrekt) is het nodig om voldoende en geschikte, levensloopbestendige woning te hebben. Verhuizen naar een geschikte woning is niet voor iedereen een optie omdat het gebrek aan beschikbare woningen schrijnend is.
Veel ouderen wonen in woningen die niet levensloopbestendig zijn maar dat wel gemaakt kunnen worden met kleinere dan wel grotere ingrepen en aanpassingen. Bij voorzieningen aan huizen/appartementen om die levensloopbestendig te maken valt niet alleen te denken aan veilige douches/badkamers, trapliften maar ook aan domotica en veiligheidsvoorzieningen. In combinatie met energiebesparende maatregelen is zelfs sprake van dubbel duurzaam.
Lang niet alle ouderen beschikken over spaargeld om die woningaanpassingen te kunnen doen en banken verstrekken ouderen niet gemakkelijk een hypotheek of een consumptieve lening. Naast bewustwording is het aanbieden van een financieringsinstrument een belangrijke voorwaarde om ouderen te stimuleren hun woning levensloopbestendig te maken.
Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) heeft zo'n instrument ontwikkeld. De zogenaamde Blijverslening waarmee provincies en gemeenten het zelfstandig thuis wonen kunnen bevorderen waardoor op langere termijn bespaard kan worden op onder andere zorgkosten.