Betere hulpverlening voor jongeren die tussen wal en schip vallen

Betere hulpverlening voor jongeren die tussen wal en schip vallen

Amsterdam gaat extra inzetten om te voorkomen dat jongeren dak- en thuisloos worden. Ook gaat de stad zorgen voor een betere overgang van jeugdhulp naar volwassen hulp. Dat staat in het plan van aanpak van D66-wethouder Kukenheim, naar aanleiding van een voorstel van D66, SP en VVD, voor jongeren die nu vaak tussen wal en schip vallen. D66-raadslid Meltem Kaya: “Jongeren verdwijnen uit het zicht door de overgang van de ene naar de andere hulpverlener.” Zodra jongeren 18 worden verdwijnt een deel van de begeleiding en krijgen ze van de ene op de andere dag veel verantwoordelijkheden. “Vaak kunnen ze dat nog niet aan en ontstaan er financiële problemen, waardoor ze op straat belanden. Met dit plan sluit hulp beter aan op de jeugdzorg die ze eerst kregen en zetten we veel meer in op preventie.”

Betere aansluiting na jeugdzorg

Een van de maatregelen is dat de jongerenschuldhulpverlening wordt uitgebreid. In samenwerking met verzekeraars wordt gekeken hoe schulden kunnen worden voorkomen van jongeren. Kaya: “Hulp bij het goed regelen van financiële zaken van jongeren kan al een hoop ellende voorkomen, maar dan moet de zorgverlener hier wel de tijd voor krijgen. Ook moet de schuldhulpverlening voor jongeren toegankelijker worden.” Naast schuldhulpverlening wordt extra ingezet op begeleiding door ervaringsdeskundigen of buddy’s wanneer jongeren professionele weigeren. “Wij zijn blij dat het college onze voorstellen actief oppakt.”

Naast 18+ ook betere zorg voor 23+ jongeren

Ook wordt preventieve hulpverlening uitgebreid bij jongeren tussen de 23 en 27 jaar oud. Dit zijn vaak jongeren met veel problemen tegelijkertijd, zoals schulden, verslaving en psychische problemen. Deze jongeren hebben een grotere afstand tot de maatschappij en zijn vaak langer uit beeld. Kaya: “we moeten deze jongeren niet over het hoofd zien en de juiste ondersteuning bieden. Zij hebben nog een heel leven voor zich. Door hen te helpen met schulden en andere problemen kunnen ze ook weer werken richting een baan of studie.”

Oog voor LHBTI’s

Het college gaat op aanraden van de coalitiepartijen extra aandacht geven aan LHBTi jongeren. Vaak kampen zij met meerdere problemen thuis, op school of in hun sociale netwerk, wat kan leiden tot psychische problematiek of dakloosheid. Kaya: “door deze jongeren extra te ondersteunen en het contact met familie te laten herstellen krijgen ze weer zelfvertrouwen en kunnen ze hun leven oppakken.”