MSC en ASC werken samen aan wereldwijde standaard voor zeewier
02-03-2016
De Aquaculture Stewardship Council (ASC) en de Marine Stewardship Council (MSC) werken samen aan een wereldwijde standaard voor het certificeren van zeewier operaties. De samenwerking bouwt voort op de expertises van de twee voornaamste certificerings- en keurmerkprogramma's van vis-, schaal- en schelpdieren. Vanaf vandaag start het openbare proces van het ontwikkelen van deze standaard. De Seaweed Standard ('zeewierstandaard') zal bijdragen aan de wereldwijde gezondheid van de zee door duurzaam en sociaal-maatschappelijk verantwoord gebruik van zeewier te promoten.
Wereldwijde vraag naar zeewier kan duurzaam en verantwoord
De zeewierproductie groeit, net zoals de vraag voor certificering. MSC en ASC erkennen het belang van een wereldwijde standaard. De standaard zal duurzame en maatschappelijk verantwoorde zeewierproductie belonen en dienen als leidraad voor verbeteringen in het productieproces.
David Agnew, Science and Standards Director bij MSC zei: "De zeewierstandaard zal de duurzaamheidsprincipes vaststellen, op basis van de beste beschikbare wetenschappelijke kennis en praktijkervaring. De standaard sluit aan bij internationale standaarden van goed beheer, met inbegrip van de FAO Guidelines for Ecolabelling en ISEAL Codes of Good Practices."
Bas Geerts, Standards Director bij ASC zei: "Een verantwoorde aanpak is cruciaal voor het minimaliseren van de ecologische en sociaal-maatschappelijke voetafdruk van commerciele zeewierproductie. Door middel van samenwerking kunnen we een betekenisvolle norm creeren met waarde voor alle belanghebbenden, terwijl de ecologische integriteit en de ondersteuning van lokale gemeenschappen afhankelijk van zeewierproductie worden geborgd."
Openbaar proces van de ASC-MSC zeewierstandaard
Vanaf vandaag worden geinteresseerde partijen uitgenodigd om commentaar te geven op de voorgestelde zeewierstandaard en het certificeringsproces Dit kan door middel van een online consultatie, die tot 30 april 2016 loopt.
De standaard zorgt voor een certificering van zowel de wilde oogst als de teelt van zeewier, ongeacht de schaal of de locatie van de operatie. De beoordeling van zeewierboerderijen en -visserijen wordt geleid door vijf basis principes: duurzame populaties, het minimaliseren van milieu-impact, effectief management, sociaal-maatschappelijke verantwoordelijkheid en relaties en interactie met gemeenschappen.
Beschermen van zeewiervoorraden voor de toekomst
Zeewieren en andere algen vormen een belangrijk deel van ons dagelijks leven. Ze worden op grote schaal gebruikt als voedsel, in cosmetica en meststoffen, en worden verwerkt om bindmiddelen (emulgatoren) te maken voor tandpasta en vruchtengelei. Ze spelen ook een belangrijke rol in onze zee; als voedsel, schuilplaats en habitat voor veel zeeleven, zoals vissen, schaaldieren, ongewervelde zeedieren en koraal.
Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (de FAO) wordt er jaarlijks rond de 25 miljoen ton aan zeewier en andere algen geoogst. Dit is ongeveer 15% van de totale wereldwijde visserij en aquacultuur productie, met een geschatte jaarlijkse waarde van $ 5,65 miljard. Wilde oogst vormt een aanzienlijk deel van de sector, hoewel de zeewierteelt enorm groeit om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen.
In 2016 en 2017 worden wetenschappers, de zeewiersector, natuurorganisaties en andere geinteresseerde belanghebbenden en het publiek uitgenodigd om bij te dragen aan het ontwikkelen van de ASC-MSC zeewierstandaard. In de uitnodiging hieronder staan de eerste mogelijkheden voor deelname aan het openbare proces.
Uitnodiging:
* Deel uw feedback en help mee om de standaard verder te ontwikkelen tussen 1 maart en 30 april 2016 >
* Schrijf u in voor een van de openbare webinars op 5 april 2016 om meer te leren over de standaard >
* Bezoek onze website (improvements.msc.org/database/seaweed-standard) om deel te nemen aan een reeks openbare activiteiten, waaronder een online consultatie, openbare webinars, consultatie workshops en vergaderingen.
* Schrijf u in om updates te ontvangen over onze vooruitgang door een e-mail te versturen naar: seaweedstandard@msc.org