"Dekker veroorzaakt grote ravage in medialand"
Door toedoen van VVD-staatssecretaris Dekker is de ravage in medialand groot en is er geen sprake van de rust waarom met name door de NPO zo gevraagd was. 50PLUS-senator Jan Nagel zei dit dinsdag 1 maart bij de behandeling van de wijziging van de Mediawet.
Ter ondersteuning van zijn kritiek zei Jan Nagel onder meer: "Het omstreden punt van het toezicht vooraf is niet weggenomen. De NPO mag bindende inhoudelijke kaders stellen. Dit ondanks de adviezen van onder meer de Raad van State. Voor 50PLUS is dit onaanvaardbaar. De grote onduidelijkheid over de genre-cooerdinatoren is volledig blijven bestaan. De vraag waarom gewoon amusement niet mag en Andre van Duin en Heel Holland Bakt naar de commerciele omroep moeten worden gejaagd, is niet beantwoord. Talrijke en met klem gevraagde toezeggingen worden niet gedaan, zoals de zelfstandigheid van Omroep Fryslan en het niet verbieden van geheimhoudingsclausules."
Volgens senator Nagel wordt de slotbehandeling in de Eerste Kamer van de wijziging Mediawet gekenmerkt door vele tegenstrijdigheden.
Hierover zei hij onder meer: "Hoewel amusement niet hoog in het vaandel van de staatssecretaris staat geschreven, viert het theater van de lach hoogtij als het gaat om benoemingen, de alom gevraagde rust in medialand, de interpretatie van het voorafgaande toezicht op de programmering en het verzoek een krakkemikkige wet toch maar aan te nemen omdat er op diverse momenten in de toekomst talrijke wijzigingen en verbeteringen bij het parlement zullen worden ingediend. Zotter kan het eigenlijk niet: een alom bekritiseerde wet maar aannemen want de verbeteringen komen er aan."
Over de pogingen van staatssecretaris Dekker toch een meerderheid in de Senaat te formeren, had 50PLUS een eerste belangrijke vraag. "De Eerste Kamer heeft geen recht van amendement. Is het juist dat de staatsecretaris bij bepaalde partijen is langs gegaan om te vragen wat hij moest toezeggen om zijn wet aangenomen te krijgen? Is het juist dat er zelfs complete teksten met moties bij hem zijn ingediend waarop hij gereageerd heeft en wat is de staatsrechtelijke visie van de staatssecretaris in deze?"
Ook ging Jan Nagel in op de benoemingen door Dekker in de top van de Nederlandse Publieke Omroep, NPO. "De staatssecretaris suggereert steeds dat die volstrekt onafhankelijk zijn gedaan conform een aan hem gedane voordracht. Maar zonneklaar is het dat bij de benoeming van een voorzitter bij de NTR de staatssecretaris in een vroeg stadium zich met de kandidatenlijst heeft bemoeid en duidelijk heeft gemaakt welke kandidaten voor hem niet aanvaardbaar zouden zijn. Het wonderbaarlijke gebeurde: er kwam een voordracht van een VVD-wethouder uit Amsterdam en de staatssecretaris aarzelde geen moment of hij van deze voordracht zou afwijken. Ook bij de benoeming van de voorzitter van de Raad van Toezicht NPO conformeerde de staatssecretaris zich aan de gedane voordracht. Wat moet hij opgekeken hebben toen bleek dat er wederom een VVD-partijgenoot en oud-wethouder voorgedragen werd en nog meer dat het een oude bekende. Ja, zulke verrassingen kunnen er zijn. Het is niet waar dat men lid van de Vrienden Van Dekker (afgekort VVD) moet zijn om in Hilversum benoemd te worden, nee, een onafhankelijke commissie kwam geheel op eigen initiatief met dit voorstel", sprak Jan Nagel cynisch.
Senator Nagel verwees naar het huidige VVD-verkiezingsprogramma waaraan de staatssecretaris ook het zijne heeft bijgedragen. Daarin moeten de omroepen een kleinere rol krijgen en zijn maximaal twee publieke televisienetten nodig, Nagel: "En juist mensen die een kleinere rol voor de omroepen onderschrijven worden benoemd in de Raden van Toezicht die omstreden invloed vooraf op de omroepen gaan uitoefenen als deze wetswijziging zou worden aangenomen. Daarbij komt nog dat de benoeming volgens velen in strijd is met de Mediawet. Bijna alle partijen hebben hier op gewezen, maar de staatssecretaris blijft Oost-Indisch doof."
De 50PLUS-fractie in de Senaat is van mening dat staatssecretaris Dekker een ondeugdelijk wetsvoorstel heeft ingediend. Nu al staat vast dat er vele ingrijpende wijzigingen of aanvullingen nodig zijn.
Jan Nagel hierover: "De staatssecretaris heeft de afgelopen jaren voldoende tijd gehad om wel met een deugdelijke wetgeving te komen. In plaats daarvan heeft hij geen rust maar een verdeelde omroepwereld gecreeerd waarin NPO en omroepen tegenover elkaar staan. Naar de mening van de 50PLUS-fractie mag de Eerste Kamer een dergelijke wet niet laten passeren, zelfs niet als er wel voldoende toezeggingen zouden zijn. Laat de staatssecretaris snel met een wel deugdelijk nieuw wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gaan. Dat is het advies dat wij hem graag geven."