Dekker pakt onbevoegd lesgeven op vo aan
Bijna 16 procent van de lessen in het voortgezet onderwijs wordt nog door docenten gegeven die voor dat specifieke vak onbevoegd zijn. Besturen en schoolleiders moeten onbevoegde docenten stimuleren om een bevoegdheid te halen. Dat kondigt staatssecretaris Dekker van Onderwijs aan in zijn plan van aanpak om onbevoegden voor de klas terug te dringen.
Alle lessen in het vo moeten worden gegeven door daartoe bevoegde leraren (of leraren in opleiding) om de kwaliteit van het onderwijs te garanderen en te verbeteren. Dit is afgesproken in het Nationaal Onderwijsakkoord. Ruim driekwart van de lessen wordt al gegeven door een daartoe bevoegde leraar. Daarnaast wordt 7 procent van de lessen verzorgd door leraren die anderszins benoembaar zijn, zoals leraren in opleiding. Bijna 16 procent van de lessen in het vo wordt gegeven door docenten die voor dat specifieke vak onbevoegd zijn. Dat vindt staatssecretaris Dekker te veel.
Volgens Dekker worden docenten op dit moment nog onvoldoende gestimuleerd door hun leidinggevenden om hun kwalificaties binnen de gestelde tijd te halen. Vaak zijn schoolbestuurders zich niet voldoende bewusts van de wettelijke termijnen en voorwaarden die gelden rondom de benoeming van docenten. Jonge leraren richten zich bijvoorbeeld al snel volledig op het lesgeven waardoor de afronding van hun opleiding erbij inschiet. Of schoolleiders vragen leraren gaten in het rooster op te vullen, zonder dat zij daarvoor het juiste diploma hebben of in opleiding zijn. Dekker: "De sturing van besturen en schoolleiders op het verminderen van onbevoegd gegeven lessen is nu nog niet goed genoeg. Besturen eisen te vaak niet van leraren dat zij hun bevoegdheid halen, als zij voor langere tijd een aantal uren een ander vak gaan geven. Waarschijnlijk zien besturen niet altijd het probleem van onbevoegd gegeven lessen, als de leraar die het vak geeft wel bevoegd is in een ander vak."
Vanaf 2016 gaan schoolbesturen de gegevens over bevoegdheden per school in kaart brengen. Ouders en leerlingen kunnen deze cijfers bekijken via de website www.scholenopdekaart.nl . De Inspectie van het Onderwijs zal in 2016 en 2017 op 200 scholen onderzoeken of het bestuur voldoet aan de wettelijke benoembaarheidseisen. Is dit niet het geval, dan kunnen sancties volgen.
Dekker streeft ernaar dat het aanbod van lerarenopleidingen beter wordt afgestemd op de bijscholingsvraag van scholen. De eerste stappen op dit gebied zijn zichtbaar, wat bijvoorbeeld blijkt uit het feit dat het mogelijk wordt de educatieve minor voor een beperkte tweedegraadsbevoegdheid ook na de bachelor te volgen. Verder komen er steeds meer mogelijkheden om flexibel modules te volgen, die uiteindelijk leiden tot een bevoegdheid.