Gemeenten vullen gaten in hun begroting door ongekende verhoging OZB en precariobelasting: burgers de dupe! - Onafhankelijke Fractie Klein
Uit het `OZB onderzoek 2016' van het tijdschrift Forum blijkt dat een groot aantal gemeenten de Onroerend Zaak Belasting (OZB) voor dit jaar flink heeft verhoogd, soms met meer dan 10%! Ook gaan steeds meer gemeenten precariobelasting heffen. Voldoende stof om aan de verantwoordelijke minister, de heer Plasterk, enkele prangende Kamervragen te stellen.
Met het decentralisatiebeleid van de overheid binnen het sociale domein hebben de 393 Nederlandse gemeenten sinds 2015 steeds meer taken op hun bordje gekregen. Hun budget is echter tegelijkertijd met 25% gekort. Geen wonder dat de gemeenten letterlijk met hun rug tegen de financiele muur staan. Vrijzinnige politiek betekent ook medezeggenschap op lokaal niveau. Niets mis met decentralisatie. Hierdoor worden de lijnen tussen burger en politiek alleen maar korter en zijn er meer mogelijkheden voor inspraak op het lokale beleid. Het Rijk heeft de eigen financiele problemen nu bij de gemeenten neergelegd waardoor deze gedwongen worden hun burgers extra te belasten: verhoging van de OZB met 10% of meer en een ongekend hoge stijging van de precariobelasting met maar liefst 27%! Onafhankelijk Tweede Kamerlid Klein vraagt zich dan ook af of het niet tijd wordt dat de minister de korting terugdraait. `Simpelweg verwachten dat de gemeenten dezelfde taken met een kwart minder budget uitvoeren is volstrekt onrealistisch en onrechtvaardig tegenover de gemeenten' aldus Klein.
Bovendien geldt voor de OZB verhoging op bedrijfspanden dat er helemaal geen sprake is van inspraak: ondernemers hebben hun bedrijfspanden vaak in andere gemeenten dan waar zij wonen. Ze worden gedwongen de verhoging te betalen zonder dat ze er zelf iets tegen kunnen inbrengen. `Op deze manier zet je het decentralisatieprincipe op z'n kop', aldus Klein. `Decentralisatie betekent per definitie medezeggenschap. Als daar geen sprake van is wordt het decentraliseren van beleid een losse flodder'. Ook de aloude problematiek rond de precariobelasting komt hier weer om de hoek kijken. Al vele malen heeft kamerlid Klein bij de minister aangeklopt om deze `sluipmoordenaar' af te schaffen. Met recht kunnen we hier spreken van een `sluipmoordenaar' omdat deze vorm van belasting op ondergrondse netwerken door nutsbedrijven al aan hun klanten - de burger - wordt doorberekend. `Het wordt hoog tijd voor serieuze actie want aan dit langslepende precariodrama moet nu echt een einde komen', aldus Klein.