Hardere aanpak en betere preventie geweld tegen NS-personeel
Hardere aanpak en betere preventie geweld tegen NS-personeel
door Duco Hoogland op 28 januari 2016
Agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak, zoals treinpersoneel, is onacceptabel en moet stoppen. Iedereen moet veilig kunnen werken in Nederland. Geweld tegen personeel van de NS staat niet op zichzelf. Ook buschauffeurs, ambulancebroeders, politieagenten en andere dienstverleners hebben er -soms dagelijks- mee te maken. Allemaal mensen die dag in dag uit onmisbaar werk verzetten voor onze samenleving. Door betere preventie en harder optreden, moeten we het geweld de kop in drukken.
Op 6 maart 2015 komt om 00:38 uur de trein van Schiphol binnen op eindstation Hoofddorp. In de eerste klas zit een man die trein niet uit wil. Hoofdconductrice Bianca loopt haar laatste ronde door de trein als ze hem ziet. Daarna wordt alles zwart. De man slaat haar zo hard tegen haar hoofd dat haar gezicht meerdere keren geopereerd moet worden. Haar reuk is ze kwijt. De rechtszaak bezoekt ze in een rolstoel. Haar cooerdinatie en evenwicht zijn nog niet op orde. De dader is psychiatrisch patient en heeft geen vaste woon- of verblijfplaats. Hem wordt een jaar gevangenisstraf opgelegd en TBS met dwangverpleging. De loopbaan van Bianca als conducteur bij de NS is na deze verschrikkelijke nacht na zeven jaar trouwe dienst abrupt ten einde.
Ieder geweldsmisdrijf tegen personeel van onze diensten is er een te veel. In 2015 werd er 642 keer geweld gebruikt tegen NS-personeel. Dat is gemiddeld twee keer per dag. Onacceptabel.
Wat kunnen we er aan doen? Er zijn de afgelopen jaren diverse stappen in de goede richting genomen, maar het is nog niet genoeg. Een integrale aanpak is nodig: hardere maatregelen tegen geweldsplegers en betere preventie.
Samen diensten lopen is zo'n maatregel. Zo kunnen collega's elkaar helpen in gevaarlijke situaties. Dat gebeurt soms al, maar moet de standaard worden. Ook het trainen op weerbaarheid en de-escaleren van situaties is belangrijk. Het OV-verbod voor mensen die vaker in de fout gaan is een goede stap gebleken. Daar gaan we mee door. Ook het ophangen van camera's op stations en het gebruik van bodycams (camera's die door personeel op het lichaam gedragen worden zijn effectieve middelen om agressie te voorkomen.
Bianca werd aangevallen door een psychiatrisch patient. Het helpen van deze mensen en het herkennen van signalen werkt preventief tegen agressie.
Iedereen heeft recht op een veilige werkomgeving en in Nederland blijven we van elkaar af. Met preventie, stevig optreden en ouderwets fatsoen kunnen we een einde maken aan geweld. We spreken elkaar aan op onfatsoenlijk gedrag en treffen stevige maatregelen tegen agressie. We staan voor ons personeel.