Friese basisschool verdeeld over opvang vluchtelingenkinderen
Basisschool De Bolster in Balk is verdeeld over de opvang van vluchtelingenkinderen. De oudergeleding van de medezeggenschapsraad stapte eerder al op. "Wij hebben als schoolbestuur een zorgplicht voor de vluchtelingenkinderen", zegt Rika Tulner, voorzitter van het college van bestuur Nije Gaast, waar de school onder valt.
Volgens Tulner vonden de ouders die in de mr zaten dat de procedure niet goed was verlopen. Aan de Leeuwarder Courant liet een oud mr-lid weten dat ze te weinig bij de besluitvorming werden betrokken. `Het heeft niks met het azc te maken, maar met de procedure', zo citeerde de Friese krant.
In mei 2016 komt er aan de rand van het Friese dorpje Balk een asielzoekerscentrum voor vijfhonderd mensen. "Ongeveer tien procent daarvan zijn kinderen die recht hebben op onderwijs", zegt Tulner. Samen met de gemeente en de andere schoolbesturen werd besloten dat die kinderen voor onderwijs terechtkunnen op De Bolster. Op die school zitten nu ongeveer 220 leerlingen.
Bij elkaar
"Dat had meerdere redenen", zegt de collegevoorzitter. "Het azc staat schuin tegenover die school en we hadden in een eerdere visie al uitgesproken dat we het goed vonden om de asielzoekerskinderen als groep bij elkaar te houden. Bovendien wilden we de integratie bevorderen", aldus Tulner. De Bolster heeft ook een groot schoolplein waar twee noodlokalen kunnen worden geplaatst.
In de Leeuwarder Courant staat dat de mr een brief stuurde waarin `herhaaldelijk vooraf om inspraak en informatie is gevraagd.'
Zorgplicht
"Wij hebben als school een zorgplicht. De vluchtelingenkinderen moet onderwijs krijgen. De mr mag daar advies over geven, maar heeft er geen instemming op", legt Tulner uit. De collegevoorzitter zegt dat ze de medezeggenschapsraad al begin oktober had uitgenodigd en had geinformeerd. "Ze kregen de tijd om advies te geven, maar stapten helaas op."
Hayo Bohlken, rayon-bestuurder van de AOb, zegt ook dat de medezeggenschapsraad geen instemming heeft of er wel of geen vluchtelingenkinderen komen op een school. "Wel gaat de mr natuurlijk over hoe je omgaat met de groepsgrootte, de formatie en de inhoud van het onderwijs. Daar moet een medezeggenschapsraad absoluut over meepraten."
In Balk komen de vluchtelingenkinderen in een apart noodlokaal met eigen leraren. "Ze komen niet in de groepen en we werven daar speciale leraren voor", zegt Tulner