Tunesie vijf jaar na de Arabische Lente

TV | wo 27 jan 2016

Redactie Paul Schram

Verslag Sjoerd Fennema

Grootschalige protesten en een revolutie in Tunesie zorgden voor het begin van de Arabische Lente. We zijn nu vijf jaar verder maar wat zijn we eigenlijk opgeschoten? Nog steeds kent het land grote werkloosheid en vorige week werd opnieuw een avondklok ingesteld vanwege onrusten.

EenVandaag spreekt met twee Nederlandse Tunesiers die de gebeurtenissen op de voet volgen in het enige land waar de Arabische Lente nog bestaat. Hassaouna Mansouri is filmmaker en reist nog regelmatig op en neer. Er is veel ten goede veranderd zegt hij. Maar door een aantal grote aanslagen, waaronder in Sousse, blijven toeristen weg. Dat scheelt enorm veel geld voor het land.

Presentatrice en blogger Mounira Mansour herkent de problemen rondom het toerisme. Want door de dreiging van IS blijven veel mensen weg. Er heerst angst in de toeristische regio's. Ook haar familie durft voorlopig niet terug naar hun huis in de kustregio van het land.

Jasmijnrevolutie

Massale demonstraties brachten in 2011 de machthebber Zine el Abidine Ben Ali ten val waarna ook in enkele andere Arabische landen heersers van hun troon werden gestoten. Tunesie bleef echter het enige land waar democratie werd ingevoerd.

Tegenspoed

Maar Tunesie kampt ook met economische tegenspoed. Het land kent een werkloosheid van zo'n vijftien procent en vooral jongeren zitten zonder werk.

Premier Habib Essid beloofde op de Tunesische televisie 'alles' te zullen doen om de crisis onder controle te krijgen. 'Wij zijn ons bewust van de ernstige situatie', zei hij.