27 januari: Internationale dag voor herdenking van slachtoffers Holo..


Datum: 27 januari 2016

Om de bevrijding van het vernietigingskamp van Auschwitz op 27 januari 1945 te herdenken werd 27 januari door de Verenigde Naties als Internationale Herdenkingsdag voor de slachtoffers van de Holocaust gekozen.

Belgie sluit zich aan bij deze dag, die voor iedereen een gelegenheid is om stil te staan bij de Shoah en de genocides van de vorige eeuw.

In het Europa van de jaren 1930 liet een combinatie van lafheid, onverschilligheid en onwetendheid het opstellen en uitvoeren toe van een plan voor de uitroeiing van Joden, Roms, gehandicapten, politieke tegenstanders en homoseksuelen.

De herinnering aan deze miljoenen slachtoffers moet levend gehouden worden en doorgegeven aan de jongere generaties. We mogen deze wreedheden vergeten noch banaliseren. We moeten ook onthouden dat verzet steeds mogelijk is, zelfs tegenover de ergste onmenselijkheid. Tegenover de doodsmachine
van het nazisme hebben uitzonderlijke mannen en vrouwen hun leven op het spel gezet om dat van anderen te redden.

Op 1 november 2005 nam de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties resolutie 60/7 over de Herinnering aan de Holocaust aan. De Verenigde Naties roepen de lidstaten op met meer initiatieven de herinnering levend te houden. Belgie zet zich hiervoor in, via de gemeenschappen die bevoegd zijn
voor cultuur en onderwijs, maar ook via verschillende prive-initiatieven.

Het Joods Museum van Deportatie en Verzet en de Dossinkazerne in Mechelen, de cel `democratie ou barbarie' van de Federatie Wallonie-Brussel, de `Territoires de la memoire' in Luik, de Stichting Auschwitz, het Nationaal Gedenkteken van het Fort van Breendonk en het Studie- en
Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij zijn hier voorbeelden van.

De Belgische diplomatie en de minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders blijven zich actief inzetten om het internationale bewustzijn te versterken en wreedheden op grote schaal te voorkomen.

We moeten de lessen uit het verleden steeds hernemen om, vandaag zoals gisteren, antisemitisme, racisme en vreemdelingenhaat tegen te gaan.