Collegebesluiten gemeente Leiden

dinsdag, 26 januari 2016

Convenant ligplaatsen pleziervaartuigen bij appartementencomplexen, Gladheidbestrijdingsplan 2016 - 2021

Convenant ligplaatsen pleziervaartuigen bij appartementencomplexen 16.0057

Om de vergunningverlening van ligplaatsen aan particuliere wal bij appartementencomplexen die direct aan het openbaar water grenzen te regelen, stelt het college een modelconvenant vast. Het convenant beoogt een eerlijke en transparante verdeling van schaarse ligplaatsen aan particuliere wal. Tevens sluit het college op basis van het model een convenant met de Vereniging van Eigenaren De Hoghe Weijdt aan het Haagplein.

Gladheidbestrijdingsplan 2016 - 2021 16.0074

Het college van burgemeester en wethouders heeft het Gladheidbestrijdingsplan 2016 - 2021 vastgesteld. In het Gladheidbestrijdingsplan legt de gemeente haar visie en keuzes voor de komende vijf jaar vast, onder andere ten aanzien van het gebruik van strooimiddelen en de specifieke gladheidbestrijding op fietspaden. Door sneeuw borstelen in plaats van schuiven op de fietspaden en de aansluiting van strooiroutes op het regionale fietspadennetwerk faciliteert en stimuleert de gemeente ook tijdens winterse perioden het gebruik van de fiets. Voor de vertaling van het gladheidbestrijdingsplan naar concrete acties wordt jaarlijks, voorafgaand aan het winterseizoen, een geactualiseerd Uitvoeringsplan opgesteld. Het college van burgemeester en wethouders informeert de gemeenteraad per brief over het nieuwe gladheidbestrijdingsplan.

De gemeente is wegbeheerder en heeft het gladheidbestrijdingsplan opgesteld conform de leidraad van het CROW. Het CROW heeft deze leidraad opgesteld voor een meer uniforme wijze van gladheidsbestrijding in Nederland.

Nieuwe regels afvalinzameling per 1 februari 2016 16.0116

Het college van burgemeester en wethouders heeft het Verzameluitvoeringsbesluit bij de Afvalstoffenverordening 2008 geactualiseerd omdat er diverse wijzigingen in de afvalinzameling gaan plaatsvinden. Deze wijzingen zijn het invoeren van een tarief voor het ophalen van grof huishoudelijk afval en GreenBags, het afschaffen van de takkenwagen en het beperken van de aanbiedtijden tot de ochtend van de ophaaldag om zo `illegale' bijplaatsing tegen te gaan. Ook kunnen de openingstijden van de Milieustraat in de toekomst worden verruimd. Ook zijn de regels voor het aanbieden van bedrijfsafval aangescherpt en vervalt de inzameling met huisvuilzakken zodra alle ondergrondse containers zijn geplaatst.

Dienstverlening door Servicepunt71 aan Holland Rijnland 16.0081

Holland Rijnland wil gebruik maken van de dienstverlening van Servicepunt71. De gemeente Leiden treedt hiertoe op als contractpartner en sluit een dienstverleningsovereenkomst af met Holland Rijnland.

Project Toekomstvisie Leidse regio 2027 16.0083

Medio 2015 hebben de colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude (de Leidse regio) besloten om samen een Toekomstvisie 2027 te ontwikkelen. De door de colleges gevormde stuurgroep neemt hierin diverse besluiten. Met dit besluit stellen de colleges formeel de opdracht van het project vast en de verantwoordelijkheden en taken van de stuurgroep en projectleider. Tevens wordt de financiering van het project en de verdeling van de kosten over de gemeenten geregeld.

Milieuzonering Leiden Bio Science Park 16.0079

Het college burgemeester en wethouders heeft door onderzoeksbureau RHDHV en de Omgevingsdienst West-Holland laten onderzoeken welke afstand tussen bedrijven en woningen op het Leiden Bio Science Park nodig is. De conclusie is dat voor tussen laboratoria en woningen een afstand van 10 meter in acht genomen kan worden en tussen productiebedrijven en woningen een afstand van 30 meter. Binnen Leiden Bio Science Park worden woongebieden gerealiseerd waarin ook "lichte" bedrijvigheid (zoals instellingen zonder laboratoria en/of productiefaciliteiten) en stedelijke voorzieningen (zoals horeca) zijn toegestaan. Om deze reden heeft het college een milieuzonering op basis van een richtafstand voor "gemengd gebied" vastgesteld.

Privacyprotocol Wmo Leiden 2016 15.1078

Het college van burgemeester en wethouders heeft het Privacy Protocol Wmo Leiden 2016 vastgesteld. In dit protocol staan de voorwaarden voor het verwerken van gegevens die inwoners beschikbaar stellen op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Het protocol geeft aan hoe Wmo-gegevens beheerd en verwerkt moeten worden en in het protocol zijn de rechten van inwoners met betrekking tot hun privacy en gegevensdeling benoemd. Daarnaast kunnen medewerkers van de gemeente en van de sociale wijkteams op deze manier een zorgvuldige afweging maken over de eventuele gegevensuitwisseling met andere professionals.

Internationaliseringsbeleid 16.0084

Met `Leiden, internationale kennisstad', een werkagenda voor de internationale aspecten van de Stadsvisie Leiden, Stad van Ontdekkingen wil de gemeente Leiden meer focus en samenhang aanbrengen in de internationale aspecten van haar gemeentelijk beleid.

Zevende wijziging gemeenschappelijke regeling Holland Rijnland 16.0085 BB 16.005

Het Algemeen Bestuur van Holland Rijnland heeft de zevende wijziging van de gemeenschappelijke regeling vastgesteld. Deze is pas van kracht wanneer alle deelnemende gemeenten de aangepaste regeling hebben vastgesteld. Omdat in de regeling bevoegdheden van zowel gemeenteraad, college van burgemeester en wethouders, als van de burgemeester worden overgedragen, nemen deze bestuursorganen allen eenzelfde besluit.

Het college van burgemeester en wethouders heeft de volgende besluiten genomen en ter besluitvorming aan de gemeenteraad aangeboden:

Vaststelling bestemmingsplan 'Marktsteeg 10' 16.0072

Burgemeester en wethouders hebben besloten het bestemmingsplan `Marktsteeg 10' ter vaststelling aan de gemeenteraad aan te bieden. Het ontwerp van dit bestemmingsplan heeft vanaf donderdag 15 oktober 2015 tot en met woensdag 25 november ter inzage gelegen. Gedurende deze termijn zijn geen zienswijzen ingediend. De gemeenteraad kan nu een besluit nemen over de vaststelling van het bestemmingsplan.

Met dit bestemmingsplan wordt op het perceel Marktsteeg 10 geen zware horeca meer toegestaan, maar alleen nog ondersteunende horeca. Alle overige toegestane functies uit het voorgaande bestemmingsplan `De Nobel' worden een-op-een overgenomen, waardoor de planologische wijziging beperkt is.

Met de huidige horeca-aanduiding uit bestemmingsplan `De Nobel' zouden onder andere danceclubs, cafe's en restaurants gevestigd kunnen worden in het pand. Dergelijke horeca zou het woon- en leefklimaat in en rond de Marktsteeg nadelig kunnen beinvloeden, aangezien daar al twee grote horecagelegenheden aanwezig zijn (Scheltema en de Nobel) en de druk op het gebied dan mogelijk te groot wordt. Om dit te voorkomen wordt in het nieuwe bestemmingsplan de aanduiding die zware horeca mogelijk maakt verwijderd en vervangen door een omschrijving binnen de bestemming gemengd waarbinnen alleen ondersteunende horeca is toegestaan.

Ten opzichte van het ontwerp is het vast te stellen bestemmingsplan gewijzigd. De wijziging betreft uitsluitend het parkeren. Wettelijk is bepaald dat de grondslag voor het opnemen van stedenbouwkundige bepalingen in de bouwverordening komt te vervallen. Alle stedenbouwkundige bepalingen uit de bouwverordening, waaronder de parkeerregeling, moeten sinds november 2014 worden opgenomen in bestemmingsplannen. Dit houdt in dat voor bestemmingsplannen die nu worden vastgesteld, artikel 2.5.30 van de Leidse bouwverordening vervalt en de parkeerregeling in het bestemmingsplan moet worden opgenomen.