Storing veroorzaakte verhoogde dioxineuitstoot REC

Een storing in de verbrandingsinstallatie op 1 en 2 oktober zorgde voor een verhoogde uitstoot van dioxines van de REC in Harlingen. Dat blijkt uit nader onderzoek naar de oorzaak van de dioxinepiek die in december aan het licht kwam. De GGD verklaart dat er, op basis van de huidige meetgegevens, geen gevaar is geweest voor de volksgezondheid.

De storing in de REC ontstond door een verstopping in de doseertrechter gevolgd door een storing van de hoofdventilator. Daarna heeft er enige tijd ongecontroleerd vuur op het verbrandingsrooster gelegen door smeulend of brandend afval. Door de lage verbrandingstemperaturen daarbij zijn dioxines gevormd. Op dat moment was door de storing een groot deel van de rookgasreiniging buiten werking. Dat heeft geleid tot verhoogde dioxineuitstoot. Ook tijdens het spoelproces van de installatie kunnen dioxines zijn vrijgekomen door restanten stof. Tenslotte bleek bij de opstart en gedurende de eerste uren van de verbranding van afval in de installatie de actief kooldosering enige tijd buiten werking te zijn geweest. Ook dat heeft mogelijk bijgedragen aan de dioxinepiek.

Volksgezondheid

Volgens de GGD wijzen de nu beschikbare meetgegevens niet op risico's voor de volksgezondheid. De GGD verklaart dat dioxines schadelijk zijn als je er lange tijd in hoge doses aan blootgesteld bent. De uitstoot van dioxines bij de REC was tijdelijk verhoogd. Voor de gezondheid gaat het om de hoeveelheid die iemand in de loop van de jaren alle dagen binnen krijgt in het voedsel.

In december zijn grasmonsters rondom de REC genomen om te onderzoeken of er daadwerkelijk dioxines in de leefomgeving terecht zijn gekomen. Op dit moment is de uitkomst van deze analyse nog niet binnen.

Consequenties

Gedeputeerde Staten beslissen naar verwachting op 2 februari over eventuele handhaving naar aanleiding van de storing en de verhoogde dioxineuitstoot. Ook zullen gedeputeerde Michiel Schrier en wethouder Harry Boon Omrin met klem vragen om te onderzoeken en een plan te maken hoe een dergelijke uitstoot in de toekomst kan worden voorkomen. Ten aanzien van de actief kooldosering heeft Omrin te kennen gegeven inmiddels maatregelen te hebben getroffen om herhaling in de toekomst te voorkomen.

Informatiemarkt

Op woensdag 27 januari is er tussen 16.00 en 19.00 uur een informatiemarkt waar belangstellenden antwoord kunnen krijgen op vragen. Zij kunnen hier in gesprek met de Begeleidingsgroep, de Fumo, de GGD en Omrin. De informatiemarkt vindt plaats in Trebol te Harlingen.

Over het dioxine-onderzoek

De gemeente Harlingen en provincie Fryslan laten, op advies van de Begeleidingsgroep, onderzoek uitvoeren naar de uitstoot van dioxines, furanen en PCB's uit de REC. Gedurende een jaar wordt onderzocht hoe groot de uitstoot is via de schoorsteen. Iedere maand wordt een tussentijdse meting gepubliceerd. In augustus en september zijn geen afwijkingen geconstateerd. Dat geldt ook voor de meting van november en december.

Downloads

De gezamenlijke analyse van de Provincie Fryslan, Gemeente Harlingen, Fumo en Begeleidingsgroep.