"Ook de VNG loopt warm voor afschaffing kieskringen''

Den Haag, 26 januari 2016 - Het onafhankelijke Tweede Kamerlid Norbert Klein heeft een initiatiefwetsvoorstel voorbereid dat afschaffing van de kieskringen beoogt. De onlogische opdeling van Nederland in 20 verschillende kiesgebieden is volstrekt niet meer van deze tijd. Een kwalificatie waar, net als de Kiesraad en de Raad van State eerder, nu ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zich volledig achter schaart, zo blijkt uit haar advies van 13 januari 2016.

"De gemiddelde kiezer is zich niet bewust van het feit dat er kieskringen bestaan en weet niet welke gevolgen dit heeft voor de zetelverdeling. Door deze wetswijziging wordt het kiesstelsel transparanter en beter controleerbaar', aldus de VNG. De VNG wijst in haar advies erop dat de werkdruk voor de nieuw in te stellen provinciale hoofdstembureaus mogelijk zal toenemen. Dit hoeft echter geen onoverkomelijke problemen op te leveren. Zolang voor deze stembureaus voldoende middelen beschikbaar worden gesteld, is er volgens de VNG geen vuiltje aan de lucht. Het initiatiefwetsvoorstel voorziet hierin door de middelen van de op te heffen stembureaus hier naartoe over te hevelen.

Afschaffing van het hopeloos verouderde stelsel van kieskringen uit 1917 is derhalve door de steun van de VNG weer een stukje dichterbij gekomen.

Norbert Klein: "Het wordt tijd dat deze ouderwetse kieskringen worden afgeschaft. Dit systeem uit de vorige eeuw heeft zijn functie verloren. Dan moet je daar niet aan vast willen houden, maar een passende oplossing voor bieden."