Tweede Kamer tegen afdwingen enkelvoudige adviezen

Schoolbesturen mogen niet meer afspreken dat basisscholen alleen enkelvoudige schooladviezen geven. Een meerderheid van de Tweede Kamer nam vanmiddag een motie aan die dit soort afspraken in de plaatsingswijzers verbiedt.

Tijdens een debat over het schooladvies vorige week liet staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs al weten dat basisscholen zich vrij moeten voelen om een gemengd schooladvies te geven. `Hou je rug recht richting het vo', luidde zijn devies.

Het aantal groep 8-leerlingen dat een gemengd schooladvies krijgt, is afgelopen jaren bijna gehalveerd. Van 29 procent in 2011-2012 naar 16 procent in 2014-2015. Onwenselijk, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. Zij krijgt nog steeds signalen dat regio's afspraken maken en die verwerken in hun plaatsingswijzers.

Toetsen

De Kamer trok vandaag de teugels van het voortgezet onderwijs nog verder aan. Een meerderheid toonde zich voorstander van een motie van Kamerlid Paul van Meenen (D66). Hij wil dat de toetsen in het primair onderwijs louter ter ondersteuning van het schooladvies worden gebruikt en dat het voortgezet onderwijs ze niet kan opvragen. Van Meenen hoort graag nog van de staatssecretaris hoe hij dit in de praktijk tot stand gaat brengen.